Stavanger

Laerdals levende Petter Smart

Det er umulig å nevne alt det produktutvikler Jens Petter Ianke har skapt gjennom 23 år i jobben hos Laerdal. Oppfinneren har indirekte reddet mange menneskeliv i hele verden.

Historien om møbeldesigneren fra Trondheim er like flott som den er interessant.

Etter utdannelsen i Bergen søkte han noe tilfeldig jobb hos Skeie fabrikker i Rogaland. Den gang ante han lite at hans oppfinneregenskaper skulle få betydning for mennesker i hele verden.

Det tok noen år før Ianke startet jobben som produktutvikler for en av fylkes mest velrenommerte bedrifter. Ianke satte først sitt eget preg på deler av bybildet.

Skeie fabrikker

- Jeg søkte på stillingen hos Skeie fabrikken så langt tilbake som i 1973. Også der fikk jeg mange spennende oppgaver. Stolene i den største salen i Bjergsted er det jeg som har designet. De står der faktisk fremdeles. En annen oppgave jeg var involvert i var utformingen at brua til Arkaden. Passasjen over Klubbgata var et av mange prosjekter jeg hadde i en av mine tidligere jobber. Jeg jobbet faktisk hos Skeie som møbeldesigner og interiørarkitekt i 12 år, sier møbeldesigneren til RA.

Kongeparken

Før Jens Petter Ianke for første gang satte sine føtter i Laerdal-lokalene var han også en snartur innom Visiotec.

Selv om det kun ble med et år var arbeidsoppgavene ved Bryne-firmaet meget spennende.

- Jeg fikk blant annet være med på oppbyggingen av Kongeparken, hvor vi laget alle modellene av hotellene, pluss mange andre av fasilitetene. Etter trange år og en konkurs har parken funnet sine driftsmetoder, og jeg husker det var stor ståhei i forkant av åpningen, Ianke og smiler.

Produktutvikler

I 1990, like etter Laerdals 50- årsjubileum, startet trønderen i jobben som produktutvikler, og i de siste ti årene har Ianke kun jobbet med konseptutvikling.

- Jeg skal medgi at det har blitt noen lange kvelder og netter. Selv om vi jobber i team trives jeg kanskje aller best når jeg utfordrer meg selv i verkstedet på detaljnivå, sier oppfinneren.

For drøyt ti år siden laget han prototypen til det som i dag heter Mini-Anne. Den så dagens lys etter et samarbeid med American Heart Association.

- Den skulle være en enkel, rimelig treningsdukke for innpust og hjertekompresjon. Prisen skulle ikke være for høy, og den skulle sendes i posten. Utviklingen av dukken førte til at kursene gikk fra fire timers varighet til en halvtime. I tillegg har vi utviklet en DVD som følger kurset. Denne kurspakken er oversatt til over 50 språk og levert i flere millioner eksemplarer. Nå brukes Mini-Anne i alle skoler i Skandinavia, og verden over. Jeg ser jo tydelig verdien i arbeidet, og det er hovedårsaken til at jeg enda er i sving, sier han.

index-prisen

Tidligere i år mottok Laerdal Index-prisen (Design to improve life) for produkter som gjør verden til et bedre sted å leve. Det er første gang et norsk firma har mottatt denne æren. Mye av æren ligger i hendene til Jens Petter Ianke og Tore Lærdal selv.

Trønderen har vært sterkt involvert i Natalie Collection, som underviser helsepersonell i den tredje verden med blant annet simulering av en naturtro fødsel.

Når Neo Natalie kommer til verden blir mødre og helsepersonell lært opp til hvordan de skal hjelpe barnet å puste. Ianke og kollegene har også utformet et lite pingvinlignende redskap i plast som kan fjerne slim og andre sekreter fra munnen.

- Natalie Collection betyr enormt mye for drøyt to millioner babyer som dør under fødsel hvert. Siden 2010 har Natalie-samlingen lært opp over 150.000 mennesker i u-land. Det gjør godt å tenke på, sier Jens Petter Ianke.

Mer fra Dagsavisen