Stavanger

Nasjonalt oljesenter til UiS

Det nye nasjonale senteret for oljeutvinning blir liggende ved Universitetet i Stavanger (UiS), kunngjorde olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp). - Et bevis på faglig styrke, sier UiS-rektor Boyesen.

Bilde 1 av 2

De sentrale partene i senteret vil være UiS, IRIS og Institutt for energiteknikk (IFE). Ifølge en pressemelding fra UiS ble stavangermiljøet vurdert som det beste i landet av Norsk Forskningsråd.

Stavangers «argeste konkurrenter» om å ende opp med senteret var Trondheim og Bergen.

- Bevis på faglig styrke

Leder for det nasjonale senteret blir førsteamanuensis Merete Vadla Madland ved UiS.

- Dette er et resultat av 30 års hardt arbeid. Vi har bygget opp et forskningsmiljø i den internasjonale elitedivisjonen og i alle år dyrket et nært samarbeid med industrien. I tillegg har vi med oss mange andre, svært dyktige forskere i Norge og utlandet i dette senteret. Nå kan vi utvide vår forskning ytterligere og finne optimale løsninger for økt oljeutvinning på eksisterende felt, sier Madland i pressemeldingen.

Rektor ved UiS, Marit Boyesen, er naturligvis også godt fornøyd med tildelingen.

- Dette er bevis på vår faglige styrke og den store verdiskapingen universitetet står for. Jeg vil takke det vitenskapelige miljøet og alle andre som har bidratt til søknaden, sier Boyesen.

Med i senteret vil også fagmiljøene i Trondheim, Bergen, Oslo og utlandet bli inkludert.

SV fornøyd

- Vi er veldig fornøyd med dette og glad for at det er lagt til Stavanger, sier Eirik Faret Sakariassen (SV) til RA.

Han sier senteret vil bli en styrking av UiS.

- Det er en anerkjennelse av kompetansen UiS sitter på. Vi er veldig fornøyd idag, og det vet jeg Hallgeir også er, sier Faret Sakariassen, som forteller at Langeland har jobbet opp mot departementet for å prøve å påvirke for at senteret havnet i Stavanger.