Stavanger

Fraktet folk i 43 år

Hvis du noen gang har kjørt buss i Stavanger, er sjansen stor for at du har møtt Lars Løining. Han har nemlig fraktet mennesker i 43 år. Med seg har han alltid et smil.

Når det gjelder Lars Løining er det klin umulig ikke å bruke frasen fra sangverdenen: For Lars Løining er en bussjåfør med særdeles godt humør.

Den trivelige sjåføren er også lett gjenkjennelig med sin kraftige og velstelte bart. Bussjåføren satte seg bak rattet for første gang i 1969, og siden den gang har han blitt værende i yrket. I løpet av 43 år er det mange ting som har forandret seg.

- Da jeg startet, kostet bussbilletten fem øre for barn og ti øre for voksne. Så ble det jo ramaskrik da billettene steg til 25 og 50 øre. Kvaliteten på bussene er også enormt mye bedre nå. I begynnelsen var de utstyrt med manuell giring. Jeg skal love det de clutchene var tunge. Det finnes mange ødelagte bussjåførknær det ute, sier Løining humrende til RA.

Søkte på annonse

På ettersommeren 1969 så Løining at det som den gang het Stavanger busselskap søkte etter bussjåfører. Han gikk på intervju og spurte hva som skulle til for å få jobben.

- Det er jo helt annerledes i dag, men den gang så kjørte jeg en runde i byen. Deretter bar det ut til bilstilsynet for å hente lappen. Få dager etterpå kjørte jeg rutebuss. De første turene hadde jeg med anstand, som sørget for at jeg gjorde alt riktig. Jomfruturen var rute nummer 9 ut til Hillevåg, minnes Løining.

Eventyrlysten og kjøregleden har gått i generasjoner. Løinings foreldre var tidlig ute med å besøke andre land i oppakket bil.

- Allerede seint på 50-tallet tok foreldrene oss med på langtur. Mens de andre ungene i klassen var på Sørlandet og andre steder i Norge, fikk jeg oppleve Tyskland, Danmark og andre europeiske land. Vi hadde en flott bil den gang. En Volga, men det er vel kun de som har levd en stund som husker den typen. Min bestefar var drosjeeier, det har sikkert betydd noe for at jeg valgte sjåføryrket, forteller han.

Reiseglad

Det er ikke bare i jobbsammenheng at Løining har levd ut gleden det er i å oppleve andre land og kulturer. I 1970 tok han med seg kona Brit på kryss og tvers av Europa.

- Vi reiste også nordover i 1973 for å besøke Nordkapplatået, men vi må måtte snu halvveis. Da vi kom til Bodø, var det plutselig steinkaldt, men vi har vært der opp etter den gang, sier han med et smil.

Lars Løining og kona Brit feiret nylig rubinbryllup etter 40 års ekteskap. Milepælen ble feiret og Løining sparte ikke på kruttet.

- Jeg tråkket til med ekte rubinsteiner i et flott kjede. Det kjøpte jeg på en tur til Praha. Det er jo viktig å vise at jeg setter veldig pris på den friheten jeg har hatt i ekteskapet. Nå er alle reisene etter hvert blitt en vane, og når jeg har vært for lenge hjemme, hender det at hun spør om jeg ikke snart skal ut på langtur igjen. Hun har vært enestående, sier han fornøyd.

Som far så sønn

Paret som flyttet inn i nytt hus på Viste Hagby like etter at de giftet seg, har tre sønner. Alle har transport som levebrød.

- Christian er den mellomste gutten på 36 år. Han har eget turbusselskap, og har kalt seg for Løining turbuss. Eldstemann Lasse har også kjørt buss, men nå driver han med lastebil. Det samme gjør minstemann Michael, sier Løining.

Turbuss

Selv om den blide bussjåføren har kjørt mye rutebuss, er det i turbussen han trives aller best. Opplevelsene er mangfoldige etter så mange år i aksjon.

- Første langturen var med selskapet Overland tilbake i 1971. Jeg ble vel fast tursjåfør midt på 80-tallet. Det gir meg mye å treffe nye mennesker, og de aller fleste er veldig hyggelig mot sjåførene. Jeg har alltid hatt god helse, og gleder meg til å gå på jobb hver eneste dag.

Aldri forsovet seg

At han aldri har forsovet seg, forteller om stor glede av jobben.

- Gulroten og hemmeligheten ligger nok i det å møte nye mennesker. Og hvis ikke jeg dukker opp til rett tid, får det konsekvenser for mange mennesker. Nå er det lenge siden barten ble grå, men jeg kommer til å kjøre noen år til, sier Løining.

Mer fra Dagsavisen