Stavanger

En hyllest til Lervig

Tore Bruland har tatt for seg alt ølet til Lervig som er i salg i butikkene og på Vinmonopolet.

Bilde 1 av 2

Ti år etter at Lervig Aktiebryggeri nærmest startet opp som et protestbryggeri etter Tou-nedleggelsen, lager bryggeriet noe av det beste som er å oppdrive i Norge.

Jeg vil driste meg til å si at mange av ølsortene er i verdensklasse.

Den som kan takkes for det, er Lervigs bryggerimester Mike Murphy. De senere årene har han kommet med det ene ølet etter det andre som har vært alt fra nydelig til fantastisk. Både folkelige ting i «iddisserien» og ikke minst de mer voldsomme sakene på Vinmonopolet.

Sist ut er lettølet Johnny Low. Jeg har tidligere skrevet at dette må være det beste lettølet som noensinne er laget. Og ifølge Morten Robberstad, daglig leder hos Lervig, har lettølet allerede blitt en suksess. I juni måned i år solgte Johnny Low mer enn storselgeren Lucky Jack på flaske.

Og det til tross for at Johnny Low kun er å få tak i på et begrenset utvalg butikker.

Fellesnevner

Markant humlepreg en fellesnevner i mange av Lervigs øl. Du finner mye av det i Johnny Low. Lucky Jack er en noe oppskalert variant av denne, mens Hoppy Joe er en rundere og fruktigere utgave av Lucky Jack igjen.

Sterkølene Galaxy IPA og Rye IPA er enda mer intense varianter som klart ligner søsknene i butikkategorien. Jeg har tidligere beskrevet Rye IPA som høyoktanutgaven av Lucky Jack.

Jeg må tilstå at jeg i mange år har slitt med å like Lervigs ordinære pils, men nå er denne også bra, selv om den ikke kan måle seg med det andre Lervig produserer.

Lervig Pilsner - 4

Lys gulfarge og lyst og lett skum. Forsiktig kornpreg i lukten sammen med noe blomsteraktig. Lett og god smak som ideelt sett kunne ha avsluttet hakket bedre. Men god smak og bedre enn noensinne.

Lervig Sommerøl

- 5

Lys farge og lett og lyst skum. Lett og blomsteraktig i lukten. Det samme i smaken og har litt bedre syrlighet enn den vanlige pilsen. Også sommerølet kunne ideelt sett vært hakket bitrere, men likevel svært bra.

Lervig White Dog - 5

Lervigs første spesialøl i «iddisserien» er et hveteøl med lys og forsiktig uklar farge og lyst og lett skum. Lukter av bananer og bakst sammen med forsiktig blomsterpreg. Fyldig i munnen samtidig som ølet er relativt lett og et deilig lyst hveteøl som er balansert med bra syrlighet.

Lervig Betty Brown - 5

Kastanjebrun farge og lysebrunt skum. Nokså mørk malt sammen med innslag av kaffe og tjære og sitrus i lukten. Middels kraftig smak av det samme - og til å være et mørkt øl er Betty Brown nokså lett. Men et nydelig øl som avslutter med super syrlighet og bitterhet.

Lervig Johnny Low IPA - 6

Gyllen og forsiktig uklar farge og lett og lyst skum. Sitrus sammen med blomster- og urteaktig i lukten. Herlig smak som er frisk og fruktig og som avslutter med nydelig bitterhet. Jeg har sagt det før, og sier det igjen: Dette må være det beste lettølet som noensinne er laget! Hamler opp med både Lucky og Hoppy Joe.

Lervig Lucky Jack - 6

Gyllen farge og lett og lyst skum. Sitrus sammen med noe blomsteraktig i lukten. Det samme i smaken som på sett og vis er en oppskalert versjon av Johnny Low. Litt fyldigere enn sistnevnte, samtidig som den mangler litt av friskheten. Ikke misforstå, Lucky Jack er et herlig og bittert øl.

Lervig Hoppy Joe - 6

Ganske så dyp rødbrun farge og lett og lyst kremfarget skum. Forsiktig maltpreg sammen med sitrus og noe floralt i lukten. Nokså mørkt maltpreg og fin frukt sammen med markant humlepreg i smaken. Bra fylde og nydelig syrlig/bitter avslutning.

Lervig Galaxy IPA - 6

Ravgyllen farge og kremgult skum. Appelsin, blomster og kandisert sukker i lukten. Bra fylde og smaker av appelsinfrukt med innslag av kandisert sukker og bittert appelsinskall. Heftig og bitter avslutning. 6,5 prosent alkohol.

Lervig Rye IPA - 6

Ravgyllen farge og lett kremaktig skum. Lukter av korn, sitrus og middels mørk malt. Stor konsentrasjon i smaken som har tydelig kornpreg, noe sitrus og strålende bitterhet i avslutningen. 8,5 prosent alkohol.

Lervig Konrads Stout - 6

Mørkebrun farge sammen med tykt lysebrunt skum. Lukter av mørk og søt malt og buljongkaffetjære. Svær og kremaktig i munnen. Smaker av mørk og noe brent malt med innslag av sjokolade og vanilje. Balanseres av fabelaktig bitterhet i avslutningen. Har hele 10,4 prosent alkohol.

Mer fra Dagsavisen