Stavanger

- Høyre og Venstre lurer velgerne

Etter bybaneomkampfrieriet fra Høyre og Venstre tar bybaneforkjemper Hallgeir Langeland (SV) et oppgjør med det han kaller et forsøk fra partiene på å lure velgerne.

Hallgeir Langeland og Eirik Faret Sakariassen (begge SV) liker ikke at Høyre og Venstre går langt i å love en bybaneløsning til Stavanger og områdene rundt dersom de kommer i regjering, når fylkestinget har vedtatt noe annet. - Da lurer de velgerne sine, slår SV-kollegene fast.

- Partiene kan ikke love noen ting som helst når det kommer til bybane, dersom fylkestinget har vedtatt noe annet, noe de har. Det er ikke politisk grunnlag for en ny diskusjon nå. Det er heller ikke regionen tjent med, sier Hallgeir Langeland til RA.

Lørdag uttalte Erna Solberg at hun anser bybane som den beste løsningen for Stavanger-regionen, og åpnet for en ny avstemning i spørsmålet dersom hun blir statsminister etter valget. Under Stavanger-besøket lovet Solberg at Høyre skulle bidra med 50 prosent finansiering til utbygging av kollektivtransport av nasjonal betydning.

Iselin Nybø (V) uttalte i gårsdagens RA at bybane blir en realitet dersom Venstre havner i regjering, samt at hun ønsker en omkamp i debatten.

Forholder seg til bussvei

Stortingsrepresentant Hallgeir Langeland (SV) og bystyrerepresentant og stortingskandidat Eirik Faret Sakariassen (SV) tar nå et kraftig oppgjør med Høyre og Venstres bybanefrieri.

Til tross for at Hallgeir Langeland og SV har kjempet for bybane på Nord-Jæren siden 1993, er Langeland fast bestemt på at det er det gjeldende vedtaket man nå skal forholde seg til: Fylkestingets vedtak for bussvei. For nå.

- Det irriterer meg skikkelig at Høyre og Venstre kommer med slike lovnader overfor velgerne sine når de egentlig bare lurer dem, mener stortingsrepresentanten.

- SV har ikke planer om å gi opp noe vi har kjempet for i 20 år, men vi kan ikke gjøre annet enn å forholde oss til et vedtak, selv om vi må stå sammen for å få fylkestinget til å skifte fra bussvei til bybane, sier Langeland.

- Fremdeles troen

Sakariassen har i likhet med sin partikollega fremdeles troen, men det avhenger av en del ting.

- Men ting kan fort komme på plass dersom man bytter ut hele fylkestinget. Arbeiderpartiet har rotet til da de gikk vekk fra bybaneløsningen, men faktum er at uten Langeland på Stortinget hadde det ikke vært mulig å få bybane til Nord-Jæren på sikt, og forhåpentligvis i 2015.

Langeland har siden 2005 sittet i Transportkomiteen på Stortinget. Han mener at det ikke finnes lokalpolitisk vilje til få bukt med transportproblemene i regionen.

- Nå gjelder det framover å tenke strategisk, avslutter han.