Stavanger

Tar båtsakene til Stortinget

Ketil Solvik-Olsen (Frp) har nå sendt nytt spørsmål om problemet som ble oppdaget etter Lunde-konkursene

Ketil Solvik-Olsen (Frp) mener at statsråd Trond Giske ikke forsto spørsmålet han stilte, og har nå sendt nytt spørsmål om problemet som ble oppdaget etter Lunde-konkursene.

Fortsatt er det flere tvistesaker som skal behandles i rettssystemet etter at Lunde-imperiet ble slått konkurs for halvannet år siden.

Kan ikke ha valgfritt system

Flere av sakene handler om båteiere som i forbindelse med konkursen oppdaget av båten de hadde betalt, var pantsatt av selskaper i Lunde-systemet.

- Vi kan ikke ha et system der det er valgfritt hvor en skal registrere båten. I dag kan en båt være registrert i både Småbåtregister og Skipsregisteret, men det er kun Skipsregisteret som er et realregister, der en kan pantsette båter, sier Ketil Solvik-Olsen (Frp) til RA.

Han har møtt båteier Egil Nøland flere ganger, og mener at hans sak viser at noe må gjøres.

- Mange småbåteiere opplever å miste eierskap til sin båt som følge av at Skipsregisteret tolkes som et realregister. Dermed skaper det ikke trygghet, slik statsråden hevdet da han svarte meg sist i spørretimen på Stortinget. Rutiner for registeret er endret fra 2010, mest sannsynlig som følge av systemet ikke fungerte, sier Solvik-Olsen, som nå har sendt dette spørsmålet til Nærings-og handelsminister Trond Giske.

«Sett i lys av disse forholdene, mener statsråden at Skipsregisteret har hatt en integritet som en bør forvente av et realregister for båter med frivillig registrering i årene før 2010?»

For andre gang

Frp-politikeren sier til RA at han med dette for andre gang prøver å få regjeringen til å ta ansvar for at ikke flere havner i den samme fellen som de som oppdaget at båten de hadde betalt kontant var pantsatt for millioner av kroner.

- Ordningen med frivillig registrering av småbåter i Skipsregisteret har vært mangelfull og gitt muligheter for svindel. Forbrukere har i god tro kjøpt og betalt båter, mens som de i dag ikke får eierskap til. Man ikke kan gardere seg mot svindel, men som politikere har vi et ansvar for å sikre at offentlige systemer ikke står på svindlerens side, slik vi her opplever, sier Solvik-Olsen.

Han sier at mange småbåteiere velger Småbåtregisteret, men erfaring viser at en båt kan stå i begge registrene med ulik eier.