Stavanger

Etterforsker fire voldtekter ved og i Kongeparken

Fire russejenter skal i helgen ha blitt voldtatt av seks gutter. Julie Hessen og Nini Lid sier de ble sjokkerte da de hørte om voldtektene.

Bilde 1 av 3

Nini Lid sier at hun fikk høre om voldtektene av andre russ, mens Julie Hessen leste om det på nettet.

RA traff russejentene fra Nordahl Grieg videregående skole da de i går var på vei tilbake til Bergen etter å ha vært på Landstreff 2013 i Kongeparken.

- Da jeg leste om de siste voldtektene i går morges ble jeg sjokkert, sier Hessen.

- Sørget for at ingen var alene

De hørte allerede om den første overfallsvoldtekten på lørdag.

- Det virket veldig trygt da vi var der med veldig mange vakter, Røde Kors og politi. Samtidig tok vi våre forholdsregler. Sørget for at vi ikke drakk for mye alkohol og at vi alltid var sammen med noen. Det er veldig viktig å passe på en annen, sier Hessen.

- Jeg får frysninger når jeg tenker på det, sier Lid.

Fire saker

- Jeg kan bekrefte at vi har registrert to nye voldtektssaker natt til søndag. I tillegg til overfallsvoldtekten som skjedde utenfor parkområdet natt til lørdag, registrerte vi enda en voldtektssak i går, sier politiinspektør Fredrik M. Soma i Rogaland politidistrikt til NTB.

Dermed etterforsker politiet til sammen fire voldtektssaker.

- Bortsett fra overfallsvoldtekten har alle sakene skjedd inne på parkområdet hvor russen oppholder seg, sier Soma.

Han sier det ikke er noen sammenheng mellom de tre sakene inne på festivalområdet og overfallsvoldtekten som skjedde noen hundre meter utenfor.

Falsk russ

Blant russen er mange sjokkert over voldtektssakene under det som for de aller fleste har vært en eneste lang fest.

- Det er rimelig sykt å høre at dette har skjedd. Alle vennene på bussen er sjokkerte, sier Johan Lavik som går på Langhaugen videregående skole i Bergen.

Flere russ NTB snakket med i Kongeparken søndag, sier det har vært et problem at folk som ikke er russ, har lurt seg inn på området. Politiet utelukker ikke at de som sto bak den anmeldte gjengvoldtekten, var personer som hadde kledd seg ut som russ.

- Det er vanskelig å snike seg inn i Kongeparken på grunn av godt vakthold. Men folk tar på seg gamle eller falske russedresser og later som de er russ. Når de har kommet seg inn, lager de bråk, og så er det den ekte russen som får problemer, sier en russejente til NTB.

Mørk skygge

- Det er forferdelig at fem-seks gjerningsmenn har forgrepet seg på fire jenter. Det kaster en mørk skygge over et ellers fantastisk arrangement, sier presse- og sikkerhetssjef for russetreffet, Håkon Lund.

Ifølge Lund jobbet 2.500 personer på landstreffområdet, over 1.000 av dem har vært frivillige. Sammen med russen ble det hele til en liten by der sikkerheten var høyt prioritert. Russejenter ble blant annet oppfordret til aldri å gå alene.

- Vi prøver alltid å gå i følge med hverandre. Vi går aldri alene. Er noen fulle, passer vi alltid på å ta vare på hverandre, sier en gjeng russejenter fra Bergen.

Men på grunn av det høye lydnivået forstår de godt at det kanskje ikke er så lett å oppdage en voldtekt.

- Lydnivået på musikkanleggene har vært så høyt at det ville vært umulig å høre det hvis noen hadde ropt om hjelp, sier jentene, som samtidig er veldig fornøyd med sikkerheten under arrangementet.

- Men selv om sikkerheten har vært bra, er det umulig å være 100 prosent sikret mot at noe kriminelt kan skje, understreker Håkon Lund.

Alle russejenter

Alle de fornærmede er jenter som har deltatt på landstreffet for russen.

Politiet har innledet etterforskning av de tre siste sakene, men kan foreløpig ikke gi mye informasjon, annet enn at det er russejenter som gått til anmeldelse av voldtekter.

- Vi har prioritert overfallsvoldtekten og har jobbet med den andre saken fra lørdag. Vi er helt i startgropen med etterforskningen av de to siste sakene, så det er litt tidlig å si noe om etterforskningen. Men det er åpenbart at dette er saker vi må se på og vurdere hvilke etterforskningsskritt vi må ta, sier Soma.

Han forteller at politiet som er utstasjonert i Kongeparken jobber med etterforskning av sakene.

Utenfor området

Overfallsvoldtekten skal ha funnet sted natt til lørdag 4. mai, på en rasteplass ved sykkel- og gangstien som går parallelt med Figgjoelven, 300 til 400 meter sør for Gjesdal gjestgiveri.

Politiet leter etter minst tre gjerningspersoner. Disse skal etter voldtekten har sprunget fra stedet nordover langs nevnte sykkel- og gangsti i retning gjestgiveriet.

Det jobbes spesielt med å komme i kontakt med personer som kan ha observert noe, eller å finne ut om overvåkningskameraer på området kan ha plukket opp noe.

- Det var neppe overvåkningskamera akkurat på åstedet, men vi søker i et større området, sier Soma.

Får oppfølging

Han sier den 18 år gamle jenta fra Sør-Rogaland har vært på voldtektsmottaket, og at jenta får den oppfølgingen hun skal ha av både politi og helsepersonell.

Jenta har beskrevet de tre gjerningsmennene som unge menn iført russebukser.

Politiet ønsker tips fra publikum som har oppholdt seg i det nevnte området natt til lørdag. Opplysninger om bevegelser i området i det aktuelle tidsrom, og opplysninger om et telt som skal ha vært slått opp ved stien like ved rasteplassen er av særlig interesse.

Politiet mottar tips på tlf. 51 89 40 26 eller 02800.