Stavanger

- Blir tomt, trist og kjedelig

Astrid Ekeland og Tonje Vidringstad er fortsatt i sjokk etter beskjeden om at NKF i Stavanger er historie om et drøyt år, men tror på gjenåpning en gang i framtiden.

Bilde 1 av 6

Mandag ble det besluttet at Norges Kreative Fagskole (NKF) i Stavanger legger ned driften. Det betyr at opptaket av nye fagskolestudenter i Stavanger stopper fra og med høstsemesteret 2013. Virksomheten fortsetter til sommeren 2014, slik at studentene får fullført sine påbegynte studieløp.

I går møtte studenter, lærere og deler av den kreative bransjen opp til orientering og debatt om situasjonen for NKF.

- Jeg er litt i sjokk ennå. Jeg håper lærerne blir, og at vi får den fagkunnskapen vi trenger. Vi får hele skolen for oss selv, så det blir tomt, trist og kjedelig, sier interiørstudent Tonje Vidringstad, og får støtte av studievenninne Astrid Ekeland.

- Både for oss og lærerne.

Uvitende

Studentene var to av om lag 50 frammøtte i NKFs lokaler torsdag kveld. De forteller om få signaler på at de lave søkertallene ville føre til nedleggelse.

- Vi fikk en melding klokken ett om å møte halv to. Da skjønte vi at det var et eller annet, sier Vidringstad.

Lin Giske Andersen, hovedlærer i journalistikk ved NKF, gjorde det klart ingen vil overprøve vedtaket om å legge ned skolen. Studentene har imidlertid ikke gitt opp håpet om at NKF en gang kan returnere til Stavanger.

- Jeg tror egentlig det bare er mangel på markedsføring. Folk tror kanskje at vi bare er en gjeng dødskreative og spesielle folk, men vi er jo ikke det, sier Vidringstad.

- Negativt

Eirik Faret Sakariassen, som var til stede i tråd med sin stilling som leder i studentorganisasjonen Stor, mener det er negativt for studentbyen Stavanger at det kreative tilbudet forsvinner.

- Vi ønsker selvsagt en bredde i tilbudet. Jeg tror kreative mennesker er de som gjør at vi kommer videre. Hvis vi bare skal ha dem som jobber med det vi allerede har, og ingen som tenker nytt, vil samfunnet stagnere. Kreative mennesker er viktige for oss som ikke er så kreative, sier Faret Sakariassen til RA.

Stiller spørsmål om nedleggelsen

Venstres Per A. Thorbjørnsen vil ta opp nedleggelsen av NKF i tirsdagens kommunalutvalg.

- Nedleggelsen av Norges Kreative Fagskole er dårlige nyheter for Stavanger som universitets- og studentby. Det er vesentlig at vi har et mangfold av studier, mener Thorbjørnsen.

Han trekker fram at Stavanger kommune nå utarbeider en universitetsmelding.

- Her er det et overordnet mål at vi skal styrke oss som universitetsby. Det gjør vi ikke ved å miste NKF som har en rekke bachelorstudier, sier han.

Thorbjørnsen vil derfor ta opp saken i kommunalutvalget tirsdag. Spørsmålet han stiller er: Vil ordføreren ta initiativ til et snarlig møte med NKS-ledelsen for å drøfte nedleggelsen?

- Det er viktig å få avklart om kommunen kan bidra med tiltak som gjør at styret tar en ny vurdering om nedleggelsen av NKF, avslutter Venstre-politikeren.

Nyeste fra Dagsavisen.no: