Stavanger

- Dette er ren kontrollmani

Gjennom strenge regler for fotografering, ønsker flere av regionens kjøpesenter å kontrollere hva slags informasjon som slippes ut av dørene.

Da RA nylig besøkte Kvadrat for å lage en nyhetssak om muligheten for søndagsåpne kjøpesenter, ble det klart at for å kunne lage en slik reportasje skulle journalisten egentlig søkt om tillatelse og fått godkjenning fra senterledelsen minst én dag i forveien.

I tillegg til å søke om fototillatelse skulle RAs journalist også søkt om lov til å snakke med senterets kunder.

- Vi er et bygg som er stort og komplisert, med mye folk og verdier i form av varer og penger. Vi har et ansvar for å ta vare på sikkerheten til kundene, de ansatte og verdiene butikkene representerer, sier Cato Helmersen, som er senterleder på Kvadrat og regionsjef i Amfi, til RA om årsaken til dette.

Kvadrat har et generelt forbud mot å ta bilder inne på senteret. Dette er fordi senterledelsen ønsker å ha kontroll på det som skjer i lokalene.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund reagerer sterkt på reglene.

- Dette er meningsløst. Ren kontrollmani! Et bildeforbud må i det minst kunne begrunnes logisk. En butikk er ikke privat sfære, sier Kokkvold til RA.

Han understreker at pressen har en viktig oppgave med hensyn til formidling av nyheter fra forretninger og handel.

- Det er elementer som er en stadig viktigere del av vårt samfunn, og det skulle bare mangle om ikke journalister skulle kunne bevege seg fritt. Det virker på meg som de er redde for pressen. Dette er ikke en militærforlegning - det er en butikk, sier han.

Stopper også ungdommer

Senterleder Helmersen forklarer at de ikke ønsker at sikkerhetssystemer og fasader skal bli avfotografert, fordi de er redde dette kan misbrukes.

- Det kontrolleres ikke bare for å kontrollere, men for å hindre uønskede hendelser. Kvadrat skal være et vennlig og godt sted for kundene, og derfor må vi ha styr på hva som skjer på senteret, sier han.

- Synes du ikke det er forskjell på en selger med en stand, og en journalist?

- Det er ikke journalister vi vil sette begrensninger for, men er vi utrygge på hvilken agenda folk har med å snakke med kundene, så stopper vi det, forklarer Helmersen.

- Ingen hemmeligheter

- Stopper dere også ungdommer som knipser bilder med mobilkamera?

- Vi ser an situasjonen. Er det eksempelvis to venner som tar bilder av hverandre, er det greit. Men hvis andre kommer med på bildene, gir vekterne dem beskjed om at det ikke er i orden, sier Helmersen.

Bryter du reglene, får det imidlertid ikke de store konsekvensene.

- En journalist vil ikke bli hindret i arbeidet, men er det eksempelvis et utdrikningslag som ikke oppfører seg, så vil de bli vist bort fra stedet.

Amfi Madla har tilsvarende regler som Kvadrat, og på Arkaden Torgterrassen gjelder også mye av det samme.

- Journalister trenger ikke søke om lov til å snakke med kundene, men vi ønsker at de gir beskjed på forhånd, og vi vil gjerne vite hva reportasjen dreier seg om. Det handler om å spille på lag, og gi oss muligheten til å vite at det skjer noe på senteret, mener senterleder Hilde Kringlebotn.

Straensenteret har derimot ingen regler i fellesarealene.

- Vi har ingen hemmeligheter, og har ingenting å skjule. Hver enkelt butikk kan ha sine egne regler og restriksjoner, men det er opp til dem, opplyser senterleder Sigve Mydland.

- Kjekt å komme i avisen

Heller ikke Tvedtsenteret eller MagasinBlaa har fotorestriksjoner.

- Vi synes bare det er kjekt å komme i avisen med senteret, og krysser fingrene for at det blir positive saker, sier daglig leder Sigbjørn Selvåg i Tvedt Eiendom.

Nyhetsredaktør Lars Petter Einarsson i RA mener reglene er dårlig reklame for Kvadrat.

- Stedet er av stor offentlig interesse, det skulle bare mangle at pressen i et land som Norge må kunne arbeide fritt og selvstendig også der. Hva senteret har å skjule, kan vi bare spekulere i, men antakelig er det ikke så interessant som de later til å tro, sier Einarsson.

Mer fra Dagsavisen