Stavanger

Julehusene tennes

Noen holder seg til den trygge adventsstjernen i vinduet. Andre velger å ta julebelysningen helt ut.

Bilde 1 av 7

Har du fått julebelysningen på plass? Send inn bilde av julelysene dine til nett@rogalandsavis.no

Det nærmer seg jul, og nå tennes for alvor julelysene i Stavanger. Hos Kjell Inge Refsnes har noen reinsdyr langtidsparkert i hagen.

Da Rogalands Avis besøkte ham var det julesanger, utepeis og pepperkaker i hagen. Refsnes hadde nemlig bursdag og barnebarna var på besøk.

- Jeg har bygget denne snekkerbua for å lage julestemning, og etter jul skal det bli til verktøyskjul, sier Refsnes og peker på den lille hytta i hagen, sier han.

Første året

Men først har det altså blitt en del av julepynten. Det er trukket lyskabler rundt bua, og på taket står små reinsdyr. Inne er det pyntet til jul, og pepperkaker og gløgg sørger for den rette julelukten.

- Dette er første året jeg gjør dette, den sto ferdig for bare noen uker siden, sier Refsnes som mener det må være greit å bruke litt ekstra strøm i desember.

-Denne mørke måneden kan vi godt lyse opp litt. Det trekker uansett ikke så mye strøm. Til sammen er det 500 watt i lys her. Det er ikke mer enn en panelovn, sier han.

Og barnebarna er ikke i tvil. De har verdens beste bestefar.

- Ja, han er det, sier Ida Kathrin (10) før hun klatrer opp på en terrassestol og hopper i armene på bursdagsbarnet.

Pepperkakehus

På Storhaug finnes et ekte pepperkakehus. Det vil si, ikke et hus laget av pepperkake, men et hus med to svære pepperkakemenn som lyser ut mot henholdsvis Karlsminnegata og lekeplassen i Lysefjordgata.

Huseier Sverre Høiaas har hatt kakemennene i rundt fem år, og er han for sen med å henge dem opp banker det fort på døren.

- I fjor var jeg litt sen med å henge dem opp, og da kom folk på døren og lurte på om det ikke var på tide å henge dem opp snart, sier Høiaas og ler.

- Ett år feiret vi jul i Sogn og Fjordane, og da vi kom hjem fikk vi høre at det var unger som hadde grått fordi de ikke fikk sett pepperkakehuset, sier han.

Julegate

Karlsminnegata er i det hele tatt ganske godt julebelyst. Fra den ene siden av gata til den andre henger flere lyskjeder og skaper julestemning. Men sterkest skinner kakemennene hos Høiaas.

- Folk stiller seg ofte opp og tar bilder. Dette har jo blitt kjent som julegata, og pepperkakehuset vet de fleste hvor er, sier han.

I fjor lot han kakemennene henge hele året, men i januar skal de pakkes ned. Høiaas ser ikke bort i fra at det kan bli mer belysning etter hvert som årene går. Strømregningen bekymrer han seg ikke for.

- Nei, det er jo høytid. Det er klart det har gått noen sikringer, men nå har vi lagt om strømmen så da går det fint, sier han.

Mer fra Dagsavisen