Stavanger

Vaktene så ikke Breivik

Regjeringens sikkerhetstjeneste observerte Breiviks bombebil, men så ikke at en bevæpnet mann stakk fra bilen kort tid etter at den ble parkert utenfor inngangen til høyblokken.

Bilde 1 av 3

Det opplyser Departementenes servicesenter (DSS) fredag etter at VG og ABC Nyheter har publisert hemmeligstemplede bilder fra minuttene før bombeangrepet i regjeringskvartalet.

Bildene viser hvordan Breivik kjører bombebilen helt inn til inngangen på plassen foran høyblokken, og hvordan han bevæpnet og i falsk politiuniform forlater bilen. Bildene viser at bilen sto parkert utenfor høyblokken i 7 minutter og 48 sekunder før bomben som tok livet av åtte personer gikk av.

Ti kameraer

Totalt blir Behring Breivik observert av ti kameraer i regjeringskvartalet, fra han kjører inn Grubbegata, til han forsvinner til fots mot Hammersborg torg, ifølge ABC Nyheter.

- Det er ikke grunnlag for påstander i mediene om at det fra sikkerhetspersonellet ikke ble grepet inn, disse opptrådte i henhold til sin instruks, svarer avdelingsdirektør Ole Peder Nordheim i Sikkerhetstjenesteavdelingen i Departementenes serviceavdeling (DSS) i en pressemelding fredag.

Han forteller at bombebilen ble observert av vaktene, og at vaktsentralen ble varslet.

- Det ble satt i gang arbeid for å identifisere føreren via bilnummeret, samt spore opp hvor føreren befant seg. Vaktene oppdaget imidlertid ikke at en bevæpnet mann forlot bilen, fastslår Nordheim og minner om at området i regjeringskvartalet overvåkes av et stort antall kameraer og at hvilke av kamerabildene som vises på monitorene i vaktsentralen til enhver tid varierer.

Viktig å publisere

VG publiserer i dag en serie bilder fra minuttene før bombeangrepet. Det er viktig å vise disse bildene, mener VGs sjefredaktør.

Publiseringen skjer dagen etter at ABC Nyheter viste et hemmeligstemplet bilde av Anders Behring Breivik utenfor regjeringskvartalet.

VG viser totalt åtte bilder av Breivik og bombebilen. Bildene er fanget opp av overvåkingskameraene i regjeringskvartalet i tidsrommet fra klokken 15.13.23 til 15.18.33 fredag 22. juli. Bildene viser hvordan Breivik kjører bombebilen inn fra Grensen og inn Grubbegata, hvordan han kjører inn på plassen foran høyblokken og hvordan han forlater bilen og beveger seg med raske skritt mot fluktbilen på Hammersborg torg. Bildene viser at bilen sto parkert utenfor høyblokken i 7 minutter og 48 sekunder før den 950 kilo store hjemmelagde bomben gikk av klokken 15.24.18.

Åtte mennesker mistet livet i eksplosjonen 22. juli.

Hemmeligstemplet

Bildene er en del av materialet i en hemmeligstemplet politirapport, og politiet i Oslo reagerer sterkt på at bildene er blitt lekket til pressen.

- Vi synes dette er uheldig. Vi har ikke ønsket at disse bildene skal komme ut i offentligheten nå. Vi vil nå vurdere hva vi skal gjøre med dette, sier pressesjef Unni Grøndahl i Oslo politidistrikt til NTB.

De eneste som har tilgang til bildene utenom politiet og Breiviks forsvarer, er de 156 bistandsadvokatene som så langt er oppnevnt i saken.

Grøndahl vil ikke kommentere om hun tror det er en av bistandsadvokatene som har lekket bildene.

Bildene oppbevares imidlertid kun på politihuset og ingen av advokatene har tilgang til å ta materialet med seg ut av huset.

Bildene har politiet fått overlevert fra sikkerhetstjenesten i regjeringskvartalet.

- Riktig å publisere

Ansvarlig redaktør i VG, Torry Pedersen, mener det er riktig å publisere bildene selv om politiet ikke ønsker det.

- Det er viktig fordi det illustrerer at Breivik var i stand til å kjøre denne bombebilen helt inn til inngangen av regjeringsbygget uten å bli stanset. Det illustrerer at tilgangen der kanskje ikke var slik den burde være, sier Pedersen.

- Synes dere det er helt uproblematisk å bruke disse bildene med tanke på at det kan utgjøre en risiko for politiets etterforskning?

- Bildene viser hvordan han kjørte bilen, parkerte og forlot åstedet. Jeg har vondt for å se hvordan dette skulle ha noen etterforskningsmessig betydning.

Reagerer sterkt

På bildene er den terrorsiktede 32-åringen iført en falsk politiuniform, skuddsikker vest, hjelm med visir, pistolhylster på høyre lår og svarte marsjstøvler. Bistandsadvokat for Utøya-overlevende, Arne Seland, uttalte torsdag, da det første Brevik-bildet ble publisert, at han var forundret over at ingen stanset Breivik allerede da bildet ble tatt.

- Hva er poenget med å ha overvåkingskamera hvis man ikke reagerer på en mann i den habitten der som har en pistol i hånden, sa Seland til ABC Nyheter.

Ifølge kommunikasjonssjef Frode Jacobsen i Fornyings- og administrasjonsdepartementet slo vaktene alarm allerede da bilen ble parkert utenfor, men han sier han ikke vet hvilke vurderinger som ble gjort da en bevæpnet Breivik på flukt fra bilen dukket opp på monitoren.

- Det er ofte politi i området. Jeg vet ikke hvor enkelt det var å se at han var bevæpnet på videobildene, sier han.