Stavanger

Hermetikkfabrikken er revet

Den gamle hermetikkfabrikken i Haugesundsgata 39 ble revet i helgen. Jorun Haram i Vårt Stavanger mener at det er forferdelig.

Bilde 1 av 4

Det har vært lang strid om bygningen i Haugesundsgata, og mye fram og tilbake.

Se lenkene til sakene om Haugesundsgata 39 til høyre.

Torsdag i forrige uke vedtok politikerne i kommunalstyret for byutvikling at bygget kunne rives.

Og det tok ikke lang tid før eierne satte i gang. Lørdag kveld startet rivningsarbeidet og da Rogalands Avis var der i går ettermiddag var bygget jevnet fra jorden.

Jorun Haram i foreningen Vårt Stavanger reagerte med forferdelse da Rogalands Avis orienterte henne med at bygget nå var revet.

Vårt Stavanger og en rekke andre krefter har kjempet for at bygget skal bevares.

- Dette var veldig fort levert og slik vi vurderer det hadde eierne ikke lov til dette, da rivningsvedtaket skulle ha blitt vurdert av fylkesmannen for en endelig avgjørelse, sier hun til Rogalands Avis.

- Veldig synd

At bygget nå er revet betegner Haram som veldig synd.

- Vi har blitt helt historieløse i denne byen og har revet det meste som er av bygninger med historie. Dette er også et stort minus for Storhaug som bydel som har mistet et minnesmerke fra en annen tid.

Også Helge Solum-Larsen (V) synes at rivingen av bygget er trist.

- Venstre har engasjert seg i forbindelse med kulturminnesmerker og Stavanger hadde fortjent bedre. Samtidig har et politisk flertall bestående av Høyre, Frp og Arbeiderpartiet fattet et slik vedtak og det er bare noe en får forholde seg til, sier Solum-Larsen.

Han syns også at det er uheldig at bygget har blitt revet før en eventuell klage til Fylkesmannen.

Også byantikvaren har tatt sterkt til orde for å ikke rive fabrikken som opprinnelig var Hermes Canning.

- En sjeldenhet

I begrunnelsen fra byantikvaren sto det følgende:

«Hermetikkfabrikken Hermes Canning AS, i Haugesundsgata. 39, ble oppført i 1917. Bygningen er en vakkert utført fabrikkbygning i jugendstil. Eksteriøret bærer preg av at den gjennom flere år ikke har vært i bruk. Flere av de opprinnelige vinduene har defekte ruter, men ellers framstår bygningen svært autentisk, og således en sjeldenhet i bydelen. Svært mange bygninger fra Stavangers rikholdige hermetikkindustrihistorie er dessverre gått tapt gjennom siste generasjons bytransformasjon. Av de bygningene som er bevart, er det kun et fåtall som er autentiske. De fleste er gjerne ombygget, og har fått moderne vindusutforminger, moderne dører og ny taktekking.

Gjennom arbeidet med revisjon av kulturminneplanen, ble denne bygningen registrert som viktig. Dette ble gjort uavhengig av hvilken reguleringsstatus bygningen har i dag. Vi ønsket å gi bygningen en bevaringsstatus i revidert plan. På dette grunnlag anbefalte byantikvaren at bygningen skulle reguleres til bevaring i forbindelse med søknad om riving».

- Sett i gang

Haugesundsgata 39 eies av Wannberg Eiendom AS. Helge Sigve Wiig, administrerende direktør i selskapet, sier at de har ventet ganske lenge på å få rive bygget.

- Saken har vært oppe til politisk behandling syv ganger tidligere. Også fylkesmannen har sett på saken tidligere og grunnen til at de utsatte rivningsvedtaket var på grunn av en saksbehandlingsfeil, ikke at de var uenig i at bygget skulle rives.

Han viser også til politikernes vedtak og at dette ikke får oppsettende virkning.

- Det tolker vi som et «sett i gang med å rive» og det er også det vi har gjort, sier Wiig.

Mer fra Dagsavisen