Stavanger

Her tagger han ulovlig

Her tagger SV-politiker Eirik Faret Sakariassen ulovlig i Geoparken. Han er villig til å gjøre seg til en kriminell for ytringsfriheten.

Bilde 1 av 4

Faret Sakariassen får instruksjoner, både verbalt og praktisk, av graffitikunster Kim Stokke. SV-politikeren setter seg deretter ned ved den ene veggen i Geoparken og tagger et rødt utropstegn bak «La stå», fordi han ønsker å bevare lovlige taggevegger.

Kommunalstyret for miljø og utbygging vedtok tirsdag å innføre nulltoleranse mot tagging, og fjerne graffitiveggene i Geoparken like ved Oljemuseet.

I går formiddag stilte Faret Sakariassen og Eldar Borge (SV) sammen med Stokke i Geoparken.

Stokke viste og forklarte hvordan de skulle tagge, og Faret Sakariassen prøvde deretter å gjøre som anbefalt.

I ettertid fikk SV-politikeren beskjed om at det han gjorde i teorien er ulovlig.

- Vil ikke bli politianmeldt

Kjell Erik Grøsfjeld (H), leder for kommunalstyret for miljø og utbygging, sier det nå i teorien er ulovlig å tagge på veggene som tidligere var lovlige i Geoparken.

- I praksis vil ikke noen bli politianmeldt ennå, fordi informasjonen ikke har nådd ut til folk, sier Grøsfjeld til Rogalands Avis.

I praksis vil sannsynligvis forbudet innføres når det skal gjennomføres et stort kunstprosjekt med profesjonelle gatekunstnere som skal male Geoparken i vår.

Faret Sakariassen er overrasket når han får vite han har gjort noe ulovlig.

- Jeg er en lovlydig borger som ikke bryter loven, men nå har jeg altså brutt den og gjort meg selv til en kriminell, sier han.

Han angrer ikke.

- Jeg er villig til å gjøre meg til en kriminell for ytringsfriheten, legger SV-politikeren til.

- Ny vei i Stavanger

Faret Sakariassen og Borge mener lovlige vegger er god ungdomspolitikk.

- Jeg har snakket med ungdom som tagger ulovlig. De sier det vil komme et kraftig motopprør hvis det blir slutt på å tagge lovlig på enkelte vegger, sier Faret Sakariassen.

- Det handler om at ungdom trenger noe å holde på med, sier Borge.

Kunstner Stokke er tydelig på at det er nødvendig med lovlige vegger.

- Jeg står ofte her for å trene, sier han.

Grøsfjeld presiserer at Stavanger nå går en ny vei.

- Dette er et avvik fra nulltoleransetenkningen. Vi sier at det er nulltoleranse for ulovlig tagging, samtidig som vi vil gjøre et nytt grep der vi ønsker å satse på gatekunst, sier Grøsfjeld.

Nyeste fra Dagsavisen.no: