Stavanger

Oljefundamentets hus til leie

Gamle «Statens hus» har huset etableringen av Statoil- og oljehistorien. Fra i morgen er bygningen tom og til utleie.

Bilde 1 av 4

Historien henger fortsatt igjen i veggene i Lagårdsveien 78. I lokalene etablerte Statoil seg til å bli en ledende og skapende hjørnestensbedrift for Norge. I nabobygningen sov Statoils «far», Arve Johnsen, i sovepose, da han var eneste ansatt i firmaet, og ville spare dem for utgifter.

I morgen markerer Fylkesmannen offisiell flytting fra Lagårdsveien 78 til nye lokaler i Lagårdsveien 44. De gamle lokalene står nå tomme, i alle fall nesten.

- Bygningen har en interessant historie, og en spesiell plass i Stavangers bybilde, forklarer Lars Valheim, daglig leder i Paradis Næringsbygg, som eier og drifter Lagårdsveien 78 og 80.

Stavangers redning?

Da Statoil og Oljedirektoratet skulle etablere seg var det vanskelig å finne egnede lokaler. Begge aktørene vurderte hovedstaden, men eiendomsutvikler Alv Johannessen var kjapt ute for å tilby lokaler i Stavanger - nærmere bestemt i Lagårdsveien 78 og 80.

- Alv dro til Oslo for å si at det var ledig plass i Stavanger. Man kan vel egentlig ikke si han er Stavangers redning, men han var nok en viktig bidragsyter, sier Valheim, som er Johannessens svigersønn.

- Fantastisk historie

Da lokalene ble tilbudt OD var Lagårdsveien 80 ennå under oppføring, og Lagårdsveien 78 ble senere bygget i samarbeid med Statoil.

- Det er fantastisk å tenke på all historien bygningen faktisk kommer med, sier Valheim, mens han står inne i Fylkesmannens tidligere kontorer.

Bygningen er på 55 meter, fordelt på 13 etasjer. Hver av etasjene er på 500 kvadratmeter, utenom toppetasjen som er på 300 kvadratmeter. Her bodde Alv Johannessen i fire år, før leiligheten ble bygget om til kontorlokaler.

Statoil leide huset fra 1976 til 1989, og Paradis Næringsbygg kjøpte opp alle eiendeler i 2004. Nå leter Valheim etter nye leietakere. Han kan fortelle at det har vært flere interessenter, men kun en etasje er leid ut.

- Det blir spennende å se hvem som tar over lokalene denne gang, sier Valheim.

Karl-Andre Strandborg i Eiendomsmegler 1 opplyser at leieprisen er på om lag 1600 kroner per kvadratmeter.

- Prisen vil likevel variere, alt etter hvilke behov leietakerne har, sier Strandborg.

Nyeste fra Dagsavisen.no: