Stavanger

Melder seg frivillig til å skape noe

Jeanette Osberg skal hjelpe folk som brenner for å skape noe og gjøre noe for andre helt gratis. Enda mer ut-fordrende er det å tenne gnisten i de som...

Bilde 1 av 4

Jeanette Osberg skal hjelpe folk som brenner for å skape noe og gjøre noe for andre helt gratis. Enda mer ut-fordrende er det å tenne gnisten i de som ikke gjør så mye fra før av.

På et litt bortgjemt kontor i underetasjen i Schiøtz gate 5, bedre kjent som den gamle kvinneklinikken, holder Jeanette Osberg til.

Hun er den nye lederen av Frivillighetssentralen Eiganes Tasta, og er desperat etter å få ut til bydelens befolkning at det faktisk er her hun er.

- Folk må få vite at jeg er her slik at vi kan få i gang litt aktivitet, sier hun.

Hopper etter Anda

Den unge damen har ikke sittet med luen i hånden og ventet på å bli oppdaget.

Siden hun begynte jobben skikkelig i februar har hun bokstavelig talt gått fra dør til dør hos hennes framtidige samarbeidspartnere som er bydelenes frivillige organisasjoner, sykehjem, idrettslag og så videre.

Hun har store sko å fylle. Hennes forgjenger var Bjørn Anda, og han hadde jobben i 17 år før han ga seg.

- Dette var den første frivillighetssentralen i byen, og Bjørn Anda hadde den helt fra starten av. Det er umulig for meg å gå i hans fotspor. Jeg har valgt å begynne med helt blanke ark.

Hun har allerede spennende ting på gang, som for eksempel å etablere en bydelskafé på Stokka sykehjem, organisere ryddeaksjonen på Eiganes og Våland, starte «sommerklubb» for 5.-7.-klassinger i bydelen til sommeren og «Snakke norsk-klubb» for utenlandske beboere som ønsker å praktisere norsk.

- Viktig for samfunnet

Osberg er 26 år ung, og har en bachelor i personalledelse ved universitetet. Hun har også jobbet ett år som frivillig ved et barnehjem i Belgia og hjulpet til ved Frivillighetssentralen Hillevåg og Hinna.

- Det er veldig kjekt med frivillighet. Det er medmenneskelighet som får samfunnet til å gå rundt, sier hun.

Det er også Osbergs jobb å hjelpe de som av en aller annen grunn ikke deltar i frivillige aktiviteter.

- Da kan jeg hjelpe folk til å finne eksisterende tilbud, som for eksempel et korps eller en bridgeklubb, eller finne andre områder eller aktiviteter som kan skape engasjement og gi noe igjen.

Maskinsmører

Hvis Osberg utfører jobben sin på en god måte, blir hennes rolle til slutt å smøre maskineriet av frivillige der det trengs og ellers være en støttespiller for oppstart av nye og eksisterende tilbud.

Og så får hun gjøre noe av det hun liker best: Møte og hjelpe nye mennesker.

- I forrige uke kom en dame som gjerne ville være til nytte, uten at hun helt visste på hvilken måte. Vi fant ut at hun kunne tenke seg å snakke med folk og gjerne lese høyt, og så har jeg henvist henne til et sykehjem. Der vet jeg hun vil bli tatt i mot med åpne armer og være veldig til nytte ved å lese høyt for de syke og snakke med dem.

Mer fra Dagsavisen