Stavanger

Endelig forstår han

Prøvespiller Zdenek Zlamal (24) ser fram til å endelig spille en kamp hvor han kan kommunisere med medspillerne.

Den tsjekkiske sisteskansen ble hentet til italieske Udinese i slutten av august i fjor. Han skrev en femårig kontrakt med Serie A-klubben, med avtale om at han skulle lånes ut i starten.

- Da jeg kom til Cadiz, begynte problemene. Jeg kan ikke spansk og de snakker ikke engelsk. Akkurat det er ikke bare enkelt, slår han fast overfor Rogalands Avis.

Vil vise seg fram

Nå er han veldig lysten på å vise seg fram for Viking med tanke på å skifte utlånsklubb. I Viking kommer han et langt stykke på vei med sin litt begrensede engelsk. Blir det for vanskelig drar han nytte av Martin Fillo som tolk.

- Det er veldig godt å ha Martin her. Han er en god kompis fra gammelt av. Vi spilte sammen på det tsjekkiske U-21-landslaget, forteller Zlamal.

Sisteskansen har kort tid på å overbevise i Viking. Cadiz har innvilget ham tre dager. Forruten to økter fredag har han lørdagens kamp mot Zenit på å vise at han kan være en verdig erstatter for Thomas Myhre.

- Slik har fotballen blitt. Jeg vil ikke tenke på det som en pressituasjon. Jeg skal prøve å behandle det som en helt vanlig kamp.

- Hva er dine styrker som keeper?

- Det er vanskelig å beskrive seg selv. Jeg liker best at andre gjør det, men jeg er vel OK i feltet og har bra rekkevidde.

Akkurat det harmonerer godt med kravene Åge Hareide setter til en ny keeper. Han vektlegger både kommunikasjon, rekkevidde og personlighet.

- Rekkevidden betyr stadig mer i moderne fotball. Du må nesten være over 190 cm høy. De nye ballene flakker i luften og går fortere enn de gamle. Du må kunne komme deg ned i hjørnene, sier Hareide.

Vanskelige navn

Han håper at Zlamal overbeviser i lørdagens kamp og ser i det minste på tsjekkeren som en måte å vinne tid på.

- Om vi kan kjøpe ham, vet jeg ikke. Det avhenger av prisnivået. Men dersom han er god nok er absolutt lån en mulighet. Da vil vi også vinne tid til å lete grunndig.

Den begrensede tiden gjør at Hareide ikke får sett stort av aktuelle keepere i kampsituasjoner.

- Jeg må i stor grad stole på Erik Johannessens vurderinger, men prøver å få sett DVD-er av aktuelle spillere.

Selv om Zdenek Zlamal kastets på dypt vann søndag er håpet at han skal kunne navnene til medspillerne - etter bare én dag.

- Martin Fillo holder kurs for meg. Jeg har lært mange av navnene allerede, men det er ikke alltid like lett å uttale norske navn, sier Zlamal.

Mer fra Dagsavisen