Stavanger

Her er framtidens stjerner

En ny generasjon unge idrettsutøvere er på vei opp og fram. Vi forsøker å spå hvilke av dem som har kapasitet til å bli internasjonale stjerner innen sin idrett.

Bilde 1 av 12

På seniornivå har det vært langt mellom stjernene i Stavanger det siste tiåret, men i mange idrettslag jobbes det veldig godt med talentene. Derfor er det grunn til fornyet håp om en ny Camilla Herrem, en ny Erik Nevland og en ny Ingrid Kristiansen. Her er de utøverne Rogalands Avis har mest tro på i tiåret vi nå beveger oss inn i:

Sturle Erland (16), SIF Håndball

Både Viking og SIF har flere unge spillere med et stort potensial. Sturle Erland er det største talentet av dem alle. Regnes av mange som den beste venstrebacken i Europa i sin aldersklasse, og har allerede vært og kikket på forholdene i tyske Gummersbach. Det vil overraske stort om han ikke følger i sin fars fotspor, og blir en internasjonal håndballstjerne. Eneste aber er matchingen. Mens jevnaldrende talenter spiller i europacupen, sysler Sturle Erland med andredivisjonshåndball.

Valon Berisha (16), Viking FK

Egersunderen får stå som symbolet på de mange, unge Viking-talentene som kan ta opp arven etter Brede Hangeland ute i europeisk toppfotball. Viking har aldri satset så sterkt på talentutvikling, og har også flere spillere på aldersbestemte landslag. Valon Berisha blir kanskje den beste av dem alle. Åge Hareide har allerede merket seg Berishas potensial, og unggutten kan meget vel bli en hit på stadion allerede i 2010.

Lars Volden (16), Stavanger Oilers

Også i ishockeymiljøet gror det relativt godt. Mange unggutter banker på døren, og får istid på A-laget. Tross sin unge alder har keeper Volden allerede rukket å imponere i eliteserien i ishockey. Allerede spekuleres det i en framtid i NHL for u-landslagskeeperen. Ble kåret til turneringens beste keeper da Norge nylig rykket opp i A-puljen i U20-VM, og kommer nok til å fortsette å utfordre Antti Ore utover våren.

Line Bjørnsen (17), Helset

Hun er oppvokst et håndballkast fra Storhallen, men bor nå på Østlandet der hun går på Norges Toppidrettsgymnas (NTG) og spiller for Stabæk. Den lynraske høyrevingen har sammen med sin like unge lagvenninne, Marte Pedersen fra Tasta, allerede debutert i eliteserien. De to ble norgesmestre for junior i helgen, og sammen med Sola-spiller Malin Holta er de tre nærmest å følge etter Tonje Nøstvold og Camilla Herrem opp på landslaget.

Ida Margrethe Neverdahl (16), Skjalg

Selv om hun kun har løpt aktivt i noen få år, har mellom- og langdistanseløperen allerede rukket å vise enorm framgang. Fikk store deler av 2009-sesongen ødelagt av skader, men er forhåpentligvis tilbake for fullt i 2010. Har også en lysende karriere foran seg som tegneserietegner. Kanskje må hun velge det ene eller det andre innen få år. Klarer hun å fortsette framgangen på begge fronter, kan hun nærmest få kultstatus. «Den tegneserietegnende milslukeren». Har potensial til å bli den nye Ingrid Kristiansen

Jørn Nygård (17), SSC

SSC og Team Stavanger har begge klubber lovende svømmere både for gutter og jenter. Men svømming er en stor sport, og internasjonalt er nivået skyhøyt. Å tippe ham inn i verdenstoppen er et stort press å legge på en ung utøver. Vi tror Jørn Nygård har det lille ekstra som kan skille ham fra mengden. Allerede som 16-åring ble han i sommer sølvvinner i senior-NM, og tar hele tiden store steg i vannet.

Ole B. Ramsnes (18), Stavanger Golfklubb

Viste hvilket enormt golftalent han har da han gikk helt til topps i gigaturneringen US Junior Masters. Han og bestekameraten Aksel K. Olsen, som ble nummer åtte i Florida nå sist, utgjør en svært talentfull golfduo, som med den riktige utviklingen i årene som kommer kan både ta igjen, og gå forbi, Eirik Tage Johansen.

Elisabeth Fossmark (15), Hinna FK

Kvinnelige fotballspillere fra Stavanger er bortimot ikke-eksisterende. Elisabeth Fossmark kan meget vel bli unntaket. Regnes som et av de største talentene i Norges største jenteidrett. Selv om Hinna rykket opp til 2. divisjon i år, bør nok unge Fossmark begynne å se seg om etter en ny klubb. I damefotball blir spillerne fort voksne, og da kan det være smart å ta steget opp til Sola eller aller helst Klepp fortest mulig.

Una Trkulja (19), UiS Volley

Tenåringen har allerede en av eliteseriens farligste server, og er en viktig brikke i Tore Aleksandersens kommende mesterlag. Har også ambisjoner i sanden, og må kanskje ta et viktig valg i framtiden. Enten kan hun bli med UiS på tokt i europeiske haller (dersom klubben klarer å skaffe nok midler til å fortsette satsingen) eller satse på sandvolleyball, der norske utøvere tross alt har hatt langt større suksess.

Sven Erik Bystrøm (17), Stavanger Sykkelklubb

Alexander Kristoff har nå tatt steget ut i en hardtsatsende proffklubb, og hadde han ikke vært såpass etablert internasjonalt allerede, burde han vært på denne listen. Sven Erik Bystrøm kan meget vel bli den som følger tettest i Kristoffs fotspor. Er på U23-landslaget, og regnes i byens sykkelmiljø som den neste store fra Stavanger. Har gjort det meget sterkt i norgescupen for juniorer i 2009.

Nyeste fra Dagsavisen.no: