Stavanger

Oppfordrer folk å donere sykler

På Rogaland kunstsenter er tilstandene overidealistiske for tiden. Nå kan du snart låne med deg en sykkel fra Nytorget.

Bilde 1 av 5

Det neste kunstprosjektet som står for tur vil bli kalt «Freeride» og det er bildekunstner Mona Orstad Hansen som står bak dette. Prosjektet er en del av det mangslungne Grasrota-initiativet fra 2008 som undersøker forholdene mellom samtidskunst/samfunn og utopi/virkelighet.

Freeride-prosjektet handler enkelt og greit om bysykler parkert på Nytorget.

- Jeg ønsker rett og slett et bilfritt sentrum og at Stavanger skal få en bysykkelordning. Dette er et stunt i forhold til det, sier Hansen.

Syklene vil være til fritt utlån for folk som trenger dem.

- Vi stiller ingen spørsmål og krever ingen svar. Syklene er uten reklame og kan lånes uten at en må betale noe depositum. Med andre ord totalt betingelsesløst. Ønsker folk å handle kollektivt og dele godene leverer de den selvfølgelig tilbake, sier en optimistisk Torunn Elisabeth Larsen, utstillingsansvarlig på Rogaland kunstsenter.

Idealisme

Stikkordet bak kunstprosjektet er idealisme, tillit og kollektiv bevissthet.

- Mye av det vi gjør nå om dagen er overidealistisk i forhold til vår tid. Spørsmål vi stiller er hvor grei og raus kan du være og hvor mye tillit kan du gi?

Ifølge Larsen kan en bruke kunstfeltet som en slags petriskål for samfunnseksperimenter som mange vil anse som utopiske. Kanskje kan man bli positivt overrasket over folks ærlighet hvis man bare viser tillit? Og kanskje er det ikke det ikke så store avstander mellom utopi og virkelighet som man tror?

Trenger sykler

Men for å lage bysykkelkunst trenger Larsen og Hansen sykler.

- Dersom folk har noen som de vil donere til prosjektet tar vi gjerne imot dem slik at vi kan få satt dem i stand til utstillingen, sier Larsen.

Ifølge Hansen er de på jakt etter aller typer sykler, men blir spesielt glade for gamle klassikere fra DBS og andre.

- Vi garanterer at syklene vil få en helt spesiell utforming, sier hun.

Låneklær

Men også annet er til låns på Nytorget for tiden. «GIVEMEMORE låner deg» er et kunstprosjekt av Maria Manuela Rodrigues. Hun har produsert en stor kleskolleksjon og andre ting som er til utlån og Rogaland kunstsenter har blitt omgjort til en lånebutikk som har åpent fram til den 28. juni Åpningstidene for butikken er: Tirsdag til fredag åpent fra klokken 10.00 til 15.00. Lørdag og søndag fra klokken 12.00 til 17.00.

Et bibliotek

Ifølge Rodrigues er det bibliotektanken som ligger bak utstillingen.

- De samme tingene kan glede flere personer uten at en trenger å eie det. På mange måter er det en oppfordring til samfunnet om å tenke litt alternativt, sier Rodrigues.

Hun vil at utstillingen skal gjøre designklærne hennes tilgjengelig for alle.

- Alle kan låne dem uavhengig av bakgrunn og status. Det er også viktig for meg å få det jeg har laget ut av galleriene og inn i hjemmene til folk. Dette er kunst som ikke kan kjøpes eller eies, men kun lånes.

Nyeste fra Dagsavisen.no: