Stavanger

Uredd Mena skal rocke

Maria Mena er tilbake i Stavanger, langt mer trygg både på seg selv og det å spille live konsert, som hun gjør i kveld i Stavangeren.

Sist den unge (les: 23 år) kritikerroste musikeren var i Stavanger, uttalte hun følgende til Rogalands Avis før konserten i Folken i november 2005:

- Jeg er livredd, med trykk på hver enkelt stavelse.

Selvsikker

Det hun var redd for den gang var å opptre live. Men etter utallige konserter, og nylig hjemkommet fra turné i Europa, er nå redselen blitt borte.

- Jeg føler meg veldig selvsikker. Og jeg føler at publikum tar imot meg som en singer songwriter de tar alvorlig. Det føles veldig deilig. Publikumet mitt har skjønt meg, sier Maria Mena i telefonintervju med Rogalands Avis.

For drøyt tre år siden spilte hun i Sandnes kulturhus, og ble av samme avis belønnet med en sekser på terningen.

- Da gråt både jeg og gitaristen. Det var kjempestas, sier Mena.

Stjernestatus

Maria Menas siste album «Cause and Effect» solgte til gull etter tre dager, og hennes forrige album «Apparently Unaffected» solgte over 250.000 eksemplarer i Europa og høstet gullplater i både Tyskland og Nederland, samt platinatrofé hjemme i Norge. Gråt gjorde hun også da hun tidligere i vinter mottok Spellemannprisen for beste kvinnelige artist.

- Folk tror jeg er en mye større stjerne enn jeg egentlig er, og jeg får veldig stjernebehandling når jeg er på turné. Men stjernestatusen er ikke viktig. Det som er viktig er at det dukker opp like mange publikummere på neste konsert, sier sangerinnen.

I likhet med komikeren Anne-Kat. Hærland, har også Maria Mena en kjent bestefar fra Stavanger.

Elsker «stavangersk»

- Bestefaren min var jærmaler, og jeg har flere av hans tolkninger på veggen min her i Oslo, forteller Mena.

Karl «Kalle» Orstad (1919-95) er kjent for sine landskapsbilder.

- Jeg gleder meg til å høre Stavanger-dialekten igjen. Det er den flotteste dialekten jeg vet om. Men hvis jeg selv skal prøve å snakke, går det over i svensk, sier Mena og ler.

Når hun er på turné, blogger hun ofte på Internett, og det er ikke usannsynlig at det kommer en hilsen fra Stavanger, enten om dialekten, meksikansk mat eller konserten.

- Bloggen er laget for fansen, ikke mediene. Det å blogge gir meg fin kontakt med publikum, og jeg får tilbakemeldinger etter konsertene.

Det er en særdeles innholdsrik konsertkveld i Stavanger i kveld, blant annet med Big Bang på Folken, men Maria Mena håper mange velger henne.

- Jeg synes Big Bang er veldig søte, men jeg har aldri sett dem live. Jeg prøver å tilby publikum et show som jeg selv ville valgt. Så det vil bli ganske intimt, og jeg liker å snakke med publikum. Jeg liker å snakke om livet, men det blir ikke bare melankolsk. Konserten kommer til å rocke ganske mye, sier Maria Mena.

Turneen går videre til Tromsø og Trondheim, og i sommer skal hun delta på flere små festivaler i Norge og Europa.

- Men så skal jeg gå i dvale og lage ny plate. Til neste år skal jeg backpacke i Australia, Asia og Nicaragua, forteller 23-åringen, som foreløpig ikke har skrevet en eneste ny låt etter forrige plateutgivelse.

- Men jeg trenger bare leve livet mitt, så kommer tekstene av seg selv.