Stavanger

De vil bli del av Design Distrikt

Lyst på en opplevelse som kombinerer design, arkitektur, mat, interiør og kunst? Da kan du kaste deg på rundturen Stavanger Design Distrikt som går denne helgen. Der vil du treffe folk som gjerne vil gjøre dette til en årlig opplevelse.

Bilde 1 av 9

- Det er første gang vi arrangerer denne opplevelsen med smaksprøver fra de fremste aktørene innen kunst, arkitektur, interiør og mat. Forhåpentligvis blir det ikke den siste, sier Per Inge Hamre i Kielland AS. Han er en av initiativtakerne sammen med Møbelgalleriet AS, Kunstgalleriet AS og Midbøe AS.

Sammen har de snekret en design-og-kunst-safari med gratis buss som skal ta deg rundt for opplevelser innenfor estetiske fag.

- Men det er vel også for å øke interessen for produktene deres?

- I første omgang er det for å senke terskelen slik at folk tør komme inn til oss slik at de ser at vi ikke er så farlige. Vi vil vise dem at de ikke trenger ta på finskoene på for å komme inn i butikken vår. Forhåpentligvis vil de også komme tilbake, sier Hamre i Kielland AS som er et av stoppestedene på rundturen.

I et spesialdesignet og et lett synlig lokale på Madlaveien driver han møbelforretning og også hotell i overetasjen, riktignok bare med fire rom, men som nå, etter at det ble mulig å bare leie på ukes- eller månedsbasis viser seg å kunne bli god butikk.

- Vi har fullbooket både april, mai og deler av juni, sier Hamre fornøyd.

Midt i blinken

Han har drevet møbelforretning på Sola, og synes derfor at Madlaveien er midt i blinken og sentralt nok for den slags virksomhet.

- Her er det jo kunst i alle retninger og jeg tenkte at den veien vil jeg være med i. Og så var jeg var på jakt etter et sted utenfor parkeringssonen som ikke vil gi gebyr.

Når det gjelder utseende på huset, hadde han selv sine ideer selv om det er en arkitekt som har tegnet skallet.

- Jeg ville ha en eske inn i det gamle huset, og det kom mange tøffe ideer. I et år sto bygget på påler, og det var det mange også utenfor Stavanger som hadde lagt merke til.

Gjennom de store veggflatene av glass som «esken» består av kan folk utenfra se hva Kielland har å by på. Akkurat i disse dager står det en diger, rød lenestol med en ball som fotskammel midt i åsynet på forbipasserende og mange blir nysgjerrige - også barn.

- Vi har hatt barnehageunger på besøk. De har sett stolen utenfra og blitt nysgjerrige. De har spurt om å få prøve den og det får de selvsagt, sier Hamre.

Han selger kjøkkeninnredninger, møbler og vaser av merkene Boform, B&B Italia, Vola og Gaggenau. Alle har sine representanter til stede i helgen. I tillegg kommer møbeldesigner Olav Eldøy for å vise sine klassikere Peel, Date og

Eight. I tillegg blir det noen smaksprøver av mat som innleide kokker tilbereder.

Hamre håper flere er interesserte i å etablere seg i området og håper rundturen Design Distrikt vil gi resultater i så måte. Han skryter av Stavanger som en by med tøff arkitektur.

- Når jeg kommer til Oslo eller Bergen opplever jeg stor interesse for boligarkitekturen her. Riktignok kan du finne fine hus både i Oslo og Bergen, men der finnes de mer sporadisk. Her er både rekkehus og eneboliger flotte. Folk tør mer her, sier Hamre.

Stor interesse

Besøkssenteret for det nye konserthuset er også et av stoppestedene på Stavanger Design Distrikt 2009.

- Det er veldig stor interesse for det nye konserthuset. Her på besøkssenteret kommer folk både på dag- og kveldstid for å holde seg oppdatert, sier informasjonssjef Kurt Kristensen i Nytt konserthus i Stavanger.

- I forbindelse med Design Distrikt ble vi forespurt om det var interesse for å delta og vil ville gjerne være med og orientere om utbyggingen og vise konserthusmodellen som vil gi folk en god forestilling om hvordan det kommer til å bli. På modellen kan du se begge salene, orkestersalen og flerbrukssalen og få et svært godt inntrykk av detaljene. Vi ønsker også å vise de avanserte tekniske løsningene, sier Kristensen.

Han hengte seg på initiativet fra de private bedriftene om å være en av deltakerne på rundturen.

- Vi benytter anledningen til å nå ut til flest mulig slik at vi får markedsført det fantastiske konserthuset som nå er under oppføring.

- Du mener det blir fantastisk ja?

- Jeg tror du skal lete lenge for å finne maken til det musikkanlegget som nå reiser seg i Bjergsted, sier Kristensen.

Alt i rute

Fra sin utkikkspost fra kontoret sitt i nordre del av den gamle utenriksterminalen der Nytt konserthus i Stavanger har sitt besøkssenter kan han følge med på byggeaktiviteten rundt seg. Alt er i rute. Utvidelse og rehabilitering av kaien er i gang, det er også parkeringsanlegg, fotgjengerundergang og grunnarbeidet på selve konserthuset. Arbeidet med videregående skole i musikk, dans og drama og ny kulturskole tar til neste år.

- Her kan folk komme og se ikke bare modellene over konserthus og hvordan området vil komme til å bli, men de kan følge med progresjonen i arbeidet, sier Kristensen.

Og det er ifølge Kristensen mange interesserte i.

- Her kan enkeltpersoner få adgang i kontortiden slik at de på egen hånd kan følge utviklingen i prosjektet. Vi tar også imot grupper, og vi har hatt på pensjonistgrupper og skoleklasser fra både grunnskolen og videregående på besøk.

Kristensen opplyser at en god del har booket seg inn framover, og fra høsten av vil kulturavdelingen i Stavanger sammen med andre i Bjergsted-miljøet utvikle et eget tilbud til barn og unge.

Får møte kunstneren

På et av stoppene på designruta finner du Kunstgalleriet. Der vil du kunne treffe kunstneren Silje Heggren som har separatutstillingen «It's a Beautiful Day».

- Jeg tenkte at folk vil få en helt annerledes opplevelse når de får treffe kunstneren selv, Hun er også flink til å by på seg selv, sier gallerist Elin Halvorsen.

Separatutstillingen består i hovedsak av malerier der temaet er flyplasser. Men du vil også finne bilder av Heggren oppe i 2. etasje sammen med bilder av Kjell Nupen, Magne Furuholmen, Torunn Thrall, Per Fronth og mange flere.

Gallerist Halvorsen synes prosjektet med å la folk med kunst-, arkitektur- og designinteresse treffe likesinnede var en god idé. I tillegg hadde hun lyst til å være med på noe positivt.

- Vi hengte oss på fordi dette er nyskapende og midt i dette kriseriet som jeg kaller det, er det bra å snakke om noe kjekt. Kunst, arkitektur og design er en spennende blanding, og det er bra at vi får inn flere mennesker som får vurdere de unike arbeidene som blir presentert på rundturen, sier hun.

Noe å bite i

Flere av bedriftene på rundturen vil tilby noe å bite i og garantert vil du få deg en smaksprøve av noe nordisk mat på Setra Restaurant.

- Vi vil prøve å få folk interessert i de lokale råvarene slik at de får et blikk for hvor fantastisk det nordiske kjøkkenet egentlig er. Mitt inntrykk er at vi her i Norge ikke har oppdaget det eksotiske i norsk og nordisk mat. Det ønsker vi å gjøre noe med ved å servere god mat og drikke, sier innehaver Steinar Rinaldo i Setra Restaurant.

Han drev tidligere Café France, men nå er det ikke fransk det går i lenger.

- Vi profilerte fransk mat i ti år. Så snudde vi om, vi har jo gode råvarer selv.

Nå kjøper han råvarene fra Sverige, Finland, Færøyene og lokalt - okse fra Jæren, grønnsaker fra Brimse og unge spireskudd fra Utstein Kloster, blant annet.

Rinaldo hadde ingen problemer med å melde seg på designrundturen da han fikk sjansen.

- Å sette sammen design, arkitektur og kunst og samtidig gi en opplevelse gjennom maten er et kjempetiltak. Nå er det første gangen dette arrangeres, så får vi se om det er noe. Selv tror jeg på gjentakelse i årene framover, og det som er en liten gruppe i år vil nok bli større etter hvert, tror Rinaldo.

De øvrige du vil treffe på rundturen i år er Midbøe AS på Lagårdsveien, RAMP AS i Valkyriegata, Møbelgalleriet AS på Løkkeveien. Breidablikk låven på Eiganesveien og DNB NOR Eiendom vil ha åpent hus i en ny leilighet på Eiganes Park. I dag kan du bli fraktet rundt med gratis minibuss fra sted til sted.

Mer fra Dagsavisen