Stavanger

- Flere voksne søker hjelp

- Jeg ble godt over 50 år før jeg turte å ta tak i det at jeg hadde en spiseforstyrrelse, sier Bjørg Dons (57).

I dag arrangeres informasjonsmøte om kurset «Å sette seg selv i frihet» av Senter for spiseforstyrrelser. Kurset har blitt arrangert flere år på rad. Nå er det tre år siden Dons fant en brosjyre på sitt lokale legekontor, og bestemte seg for å være med.

- Det var skummelt å skulle erkjenne at jeg hadde en spiseforstyrrelse. Jeg følte det utfordrende å skulle avsløre meg selv. Du blir veldig naken i en slik situasjon, sier hun.

Dons opplevde dem hun traff på senteret som åpne, inkluderende og lyttende. Etter kurset var hun med på samtalegrupper med veiledere og andre deltakere.

Modige jenter

- Jeg fikk god kontakt med de andre som var med. Samtidig fikk jeg veldig respekt for problemområdet spiseforstyrrelser, og for de modige jentene som våger å ta tak i problemet for å bli friske, forteller hun.

I dag er Dons styreleder ved Senter for spiseforstyrrelser. De ansatte ved senteret er ikke først og fremst helsepersonell, men voksne og lyttende personer. Noen har personlige erfaringer med spiseforstyrrelser, forteller hun. Senteret skal være et supplement til helsetjenesten.

Mer åpenhet

- Det tok tid før jeg forsto at mat og følelser hang sammen, sier Dons.

Før hun tok kontakt med senteret hadde hun slitt med spiseforstyrrelser hele livet.

- Det var aldri snakk om spiseforstyrrelser da jeg var ung. Det er bra at det er mer åpenhet rundt det i dag. Det gjør det lettere for unge jenter og gutter som har et anstrengt forhold til mat, sier Dons.

Hun har lenge hatt problemer med overspising.

- Kurset hjalp meg til å forstå at jeg spiste for å døyve følelsene mine, sier hun.

Daglig leder ved senter for spiseforstyrrelser, Ranja Gärtner (38) forteller at senteret har mange godt voksne brukere.

Flere voksne

- En stor andel har slitt med spiseforstyrrelser fra tenårene og gjennom hele sitt voksne liv. En stor utfordring blir gjerne å finne ut: Hvem er jeg uten spiseforstyrrelsen? sier hun.

Gärtner forteller at mange av de voksne som tar kontakt med senteret er spesielt motivert for å bli friske.

- På kurset er vi opptatt av å bygge opp selvfølelse. Vi er opptatt av at de skal bli trygge på seg selv som menneske, sier Gärtner.

Hun vektlegger at spiseforstyrrelser er en lidelse som rammer personer i alle aldre, og både menn og kvinner.

- Vi anbefaler både voksne og ungdommer, som har et anspent forhold til mat, å ta kontakt. Jo tidligere en søker hjelp, jo tidligere kan en bli frisk, sier hun.

Mer fra Dagsavisen