Stavanger

- Bør fjerne Veolia

SV-politiker Eirik Faret Sakariassen oppfordrer lokale politikere til å frata Veolia buss-konsesjonen.

- Selskapet opprettholder apartheidregimet i områdene rundt Gazastripen, hevder han.

Det franskeide transportselskapet Veolia, som står for busstransporten i Stavanger, skal ifølge poltikeren drive en bybane som er under utbygging og som binder ulovlige israelske kolonier på palestinsk jord med israelske Vest-Jerusalem.

Ifølge Eirik Faret Sakariassen, leder for Stavanger Sosialistisk Ungdom (SU), er bybanen hovedsakelig opprettet for israelere og vil ikke akseptere palestinske passasjerer.

- Veolia er på denne måten med å opprettholde apartheidregimet i det konfliktfylte området, forklarer Sakariassen, som mener Norge bør boikotte transportselskapet.

Ikke bussboikott

- Vi som bor i Stavanger fortjener et transportselskap som kommer til tiden og som ikke er med å undertrykke det palestinske folk, sier Sakariassen, som mener det er nok av andre selskaper å velge.

- Det er viktig at vi klart og tydelig tar avstand fra det Israel har gjort. Derfor bør fylkestingspolitikerne boikotte Veolia, sier Sakariassen.

Han presiserer at en boikott må gjøres på fylkespolitisk plan, og ikke av passasjerene.

- Jeg tok bussen i morges, og jeg oppfordrer alle andre til å fortsette å ta bussen. Boikott av Veolia må skje på et høyere plan.

Veolia Norge: - Trist

Kommunikasjonssjef Grethe Skundberg i Veolia Transport Norge AS er ikke glad for SUs uttalelser om å boikotte transportselskapet lokalt.

- Det er viktig å være engasjert, men jeg syns det er trist at de vurderer noe slikt. Vi er en bedrift i Norge med norske ansatte og norsk konsernledelse som følger norske lover. Vi har ingenting å gjøre med det som skjer andre steder, sier Skundberg og legger til:

- Etter det jeg kjenner til, har Veolia vunnet anbud på å drive en bybane i Jerusalem, men de har ikke bygget den. Driften vil gå i gang i 2010, sier hun.

Kast ut ambassadør

Boikott av Veolia er ikke alt Sakariassen og SU vil gjøre for å vise sin avsky mot Israel.

- Det er ikke ofte du hører meg si at jeg vil kaste folk på «håve og rauå» ut av landet, men jeg mener vi bør utvise Israels ambassadør for å vise tydelig avsky mot det horrible landet har gjort, sier Sakariassen.

Han mener i tillegg at Norge bør trekke investeringer med oljefondet i israelske selskaper.

- Oljefondet er verdens nest største fond, og ved å boikotte investeringer i israelske selskaper skaper det en tydelig markering, sier Sakariassen, som selv boikotter israelske produkter.

- Hvis strekkoden begynner med 729 betyr det av varen er fra Israel. Det er mye frukt og hudkremer.

- Handelsboikott er veldig effektivt, sier Sakariassen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: