Stavanger

Endelig Stavanger for Bryne

Når Annette Bryne åpner sin utstilling i Galleri Amare, er det første gang kunstneren fra Hinna stiller ut i egen hjemby.

Tidligere har hun blant annet stilt ut både i Oslo og Sandnes, og på Stord og Jæren.

Men torsdag åpner den første utstillingen i Stavanger, med unntak av Brynes aller første, for 18 år siden, da hun stilte ut i Galleri RA (Rogalands Avis).

Bryne har ikke tatt den vanlige akademiske veien som kunstner, men er i dag blant annet medlem av Norske Billedkunstnere og Tegnerforbundet.

Blåklokker

Hun har blant annet jobbet som reklametegner for Stavanger Aftenblad og som designer ved Figgjo A/S. Sistnevnte sted gjorde hun kjempesuksess med sin dekor med blåklokker.

- Det var i 1986 jeg tegnet den dekoren som faktisk ble en stor suksess. Det sies at det var den som endelig også fikk de gamle damene til å skifte til nye serviser. Serviset slo også an hos yngre mennesker, sier Bryne.

I dag har hun sitt atelier hjemme, etter at hun trakk seg ut av Fiskå Mølle på Forus.

- Det ble rett og slett for kaldt å være der. Jeg brukte for mye tid til fyring for å holde varmen. Men jeg savner et kunstnerisk fellesskap. Så jeg blir nok blant de første som vil søke når det nye atelierhuset kommer på plass i Stavanger, sier Bryne.

Hennes store gjennombrudd som kunstner kom i 2005 da hun fikk den store ære av å bli juryert inn i Tegnerforbundets vårutstilling i Oslo.

Rullesteiner

Hun er kjent for sine rullesteiner og henter sine motiver fra vårt eget distrikt.

- Jeg tar meg ofte turer ut til sjøkanten hvor jeg fotograferer rullesteiner. Disse steinene har på en måte samme beroligende virkningen som vann og ild. De blå steinene finner jeg på Børaunen i Randaberg, mens steinene med rødt skjær i seg finnes på Sele.

Hun har også i den siste tiden begynt å male mer abstrakte bilder.

- Ja, og det er noe jeg også vil fordype meg i tiden som kommer. Det jeg har gjort med mine abstraksjoner er egentlig å gå nærmere inn i steinene. Blant annet finner jeg igjen noe av fargemønsteret og linjene som jeg har i de figurative arbeidene mine, sier Bryne.

Bryne har også utsmykninger på Stavanger universitetssjukehus, Uldals videregående skole og distriktspsykiatrisk senter på Stord.

Hun har laget 50 bilder til utstillingen i Galleri Amare, men vet ennå ikke hvor mange hun får plass til å henge opp.

Utstillingen som åpner torsdag vil bli hengende fram til 22. november.

Mer fra Dagsavisen