Stavanger

Åpnet Kulturbyåret 2007

Her får Tore Renberg - og alle andre på Arneageren - pepperkaker og info om et arrangement som varer i all overskuelig framtid.

- Vi markerer en start, men vi har ingen avslutning, av den enkle grunn at kultur ikke kan skrus av. Den vil alltid være der, sier Ingvil Hellstrand.

Sammen med Arne Bru Haug har hun tatt initiativet til Kulturbyåret 2007. De har som mål å vise og løfte fram en helt vanlig kulturuke i Stavanger.

- Vi vil også ta tak i en debatt om hva som er kultur, hvem som får være med og hvem som havner utenfor det gode selskap, sier Hellstrand.

Ingen sutring

Utgangspunktet for Kulturby 2007 var å kjøre sitt opplegg parallelt med - og som et alternativ til - Stavanger2008s åpning. Denne ble flyttet, men Hellstrand mener deres poeng likevel kommer tydelig fram.

- Kulturby 2007 er et konstruktivt innspill i forbindelse med Stavanger2008. Vi er ikke sutrete, men vi vil vise at det skjer mye som ikke nødvendigvis står og faller på 2008.

Invitasjonen om å være med på ukesmarkeringen er gått ut til alle. Ingen søknader eller andre kompliserte hindringer. Nå er det satt sammen et program som viser et godt utdrag fra en gjennomsnitts kulturuke i Stavanger.

- Vi får selvfølgelig ikke med alle, men jeg synes programmet gir et godt bilde, sier Hellstrand.

Paradoks

- Stavanger2008 får heller ikke med alle. Havner ikke dere i samme skvisen som dem?

- Jeg ser paradokset, men den viktige forskjellen er at vi ikke ekskluderer noen. Ingen trenger å søke for å være med på Kulturbyåret 2007. Det er åpent for alle. Vi har heller ingen lukket åpning for spesielt inviterte, sier Hellstrand.

I går var det informasjons- og pepperkakeutdeling på Arneageren.

- Blir det noen avslutningsfest?

- Nei. Stavanger som en åpen kulturby får forhåpentligvis ingen slutt, sier Hellstrand.

Mer fra Dagsavisen