Stavanger

Lojale kunder betaler prisen

16 selskap leverer billigere strøm enn Lyse. Forbrukerrådet mener markedet er avhengig av at folk bytter leverandør.

Strømprisene i landet har økt 30 øre per kilowattimer siden siste uken i august. Gjennomsnittet i landet ligger på 45 øre, Telinet Energi er billigst med 39,95 øre, mens Lyse tilbyr strøm for 51,50 øre. Prisen er oppgitt for et forbruk på 20 000 kWh i øre, og gjelder standard variabel kraftpris for strøm.

- Dersom markedet skal fungere forutsetter det at en del bytter strømleverandør. Det frie markedet gjør at strømprisene holder seg lavere tror jeg, sier Olav Nyhus i Forbrukerrådet.

Han legger til at det ikke er vanskelig å bytte strømleverandør.

- Det er bare å gå inn på konkurransetilsynets kraftprisoversikt. Der tar man utgangspunkt i de billigste alternativene, og ser også litt på betalingsbetingelsene før man finner den leverandøren som passer best, sier Nyhus.

Lyse har markedet

På en oversikt over alternativene i Stavanger i går, endte Lyse kun opp som det 17. billigste alternativet. Likevel har de desidert størst markedsandel.

- Når det gjelder den 17.-plassen må man se hva avstanden er opp til den billigste. Det utgjør nesten ingenting på årsbasis så lenge alle ligger så tett, sier markedsdirektør Grethe Høiland i Lyse.

Og Lyse opplever slett ingen kundeflukt.

- Kundene er lojale, og stoler på at vi gjør en god jobb. Jeg tror også at folk stoler på at Lyse er en konkurransedyktig aktør, og det mener vi også selv at vi er, sier markedsdirektøren.

Spotpris

Selv om Telinet Energi er billigst per kilowattimer, er det ikke sikkert det er den beste strømleverandøren ifølge forbrukerrådet.

- Vi anbefaler spotpris uten fast betaling. Noen leverandører opererer med fast årsavgift i tillegg til strømprisen. Selv om den variable prisen er lav gir det liten effekt dersom fastprisen er høy, sier Nyhus.

Spotpris er definert som strømavtaler som følger strømbørsen. Spotpris var i gjennomsnitt 44 prosent lavere enn standard variabel strømavtale i tredje kvartal. Likevel var det få som endret strømavtalen sin, ifølge NTB.

Mer fra Dagsavisen