Stavanger

- Thendrup deltok ikke på NOKAS-ranet

- Thomas Thendrup var ikke med på NOKAS-ranet. Det har vært et fryktelig dilemma å ikke kunne si det, sa David Toska da han vitnet i ankesaken i Gulating lagmannsrett onsdag.

David Toska slår fast at Thomas Tendrup ikke vbar med på Nokas-ranet.

- Dette har vært fryktelig. Jeg får en fysisk reaksjon. Dette har vært et av de fryktelige dilemmaene i denne saken, sa Toska i retten.

I ankesaken mot Thendrup har Toska vitneplikt og kan i prinsippet ikke nekte å svare på spørsmål fra retten. Han forsøkte å forklare for retten at han likevel måtte være litt forsiktig med å fortelle detaljer om andre som var med på NOKAS-ranet.

- Uskyldige tiltalt

- Jeg kommer ikke til å navngi dem som var med. Jeg skal sitte 21 år i fengsel og det å gå over de linjene der er ganske alvorlig, sa Toska.

Det var i et avhør 1. august i år at Toska for første gang sa at Thendrup ikke deltok på ranet.

- Dette har du ikke sagt før - verken i retten eller avhør, spurte Thendrups forsvarer, Ellen Holager Andenæs.

- Jeg har hele sagt at det var tatt ut tiltale mot uskyldige folk. Jeg trodde tyngdekraften ville gå rett vei for Thomas. Jeg trodde faktisk det ville gå rett vei under rettssaken, sa Toska og refererte til at Thendrup først ble frikjent under lagmannsrettens behandling i vår. Fagdommerne satte imidlertid juryens kjennelse til side.

- Umulig situasjon

Årsaken til at han først nå har valgt å fortelle dette, er at han har følt seg i en umulig presset situasjon helt siden han var på rømmen etter ranet i Stavanger 5. april 2004.

- Ingen som ble tatt ville forklare seg. Jeg tenkte at hvis jeg sier om noen som ikke var skyldige, så ville andre sitte igjen som var skyldige, sa Toska.

I retten sa han også at det var riktig at det var elleve ranere som deltok på NOKAS-ranet, men ville ikke si noe om hvem andre som eventuelt var skyldige eller uskyldige.