Stavanger

Flytende krigshistorie

M/K «Andholmen» ble under 2. verdenskrig brukt som transportfartøy fra Norge til Shetland, nå er den blitt et flytende museum.

Bilde 1 av 2

Våren 1995 ble Norsk Tidsskrift for Sjøvesen oppmerksom på at skroget av «Andholmen» lå ved et fiskeoppdrettsanlegg i Blokken.

- Det var mye som måtte gjøres med skroget. Det er kun opp til vannlinjen som er igjen av det originale. Men den er bygget etter originale tegninger, så den skal være prikk lik den originale, sier styreleder i Stiftelsen for Andholmen Eilif Christiansen.

- Hvor mange dugnadstimer har dere brukt på dette her?

- Vi startet i 1996 og var ferdig i 2002. Då hadde vi brukt 35. 000 arbeidstimer, og alt var frivillig. Det gjorde også at kostnadene ikke ble på mer enn 3,5 milioner kroner, sier han.

Agenter

Dette fartøyet har mye krigshistorie i seg. Den ble brukt til å frakte agenter fra Norge til Shetland, og omvendt.

- Den hadde som oppgave å se ut som en fiskebåt, men i realiteten var den et krigsfartøy, forteller en lidenskapelig og ivrig Christiansen som har fortid som kommandør i sjøforsvaret.

Båten har i sin helhet blitt restaurert på Ulsnes, og har også den dag i dag fast båtplass der.

- Det er dessverre ikke så mange som vet om dette, men nå er faktisk Hundvåg en del av historien til dette fartøyet, sier han.

Museum

Den er i dag et minneverdig museum, men er ikke tilgjengelig for folk flest, men det skal de gjøre noe med.

- Under Gladmatfestivalen i år skal vi ligge til kai i Stavanger, og da blir det mulighet for folk å se den. Vi er også ute etter mer mannskap slik den kan være mer operativ, opplyser Christiansen.

Mer fra Dagsavisen