Stavanger

Fy fa....

..rao! Slik sier vi det når vi virkelig raser i sakralkirkelige miljøer. Vi sier det nesten, men trekker oss i svingen. Å ta opp et slikt emne på en e...

..rao! Slik sier vi det når vi virkelig raser i sakralkirkelige miljøer. Vi sier det nesten, men trekker oss i svingen. Å ta opp et slikt emne på en ellers fin søndag er kanskje ikke helt stuerent, men la gå. Siden jeg har oppholdt meg grævli mye i slike miljøer, har jeg også et velutviklet vokabular innen bedehusbanning.

Datoen 2/11, uttalt på rogalandsdialekt, er noe av det sterkeste du kan si. Skulle du for eksempel skvulpe ut litt av den tynne tynne bedehuskaffen, så anbefaler jeg ikke så sterke uttrykk. Vi begynner i det forsiktige.

«Oi, oi» er undervurdert som kraftuttrykk. Det samme er «nei, nei, nei», «fy druen» «du store tid» og klassikeren «fytti grisen».

Skulle du komme til å søle mer kaffe, kan du dra til med «du milde himmel», «Sodoma og Gomorra» eller «ved Metusalems stokk», men da nærmer du deg blasfemiparagrafen.

Nå begynner det å bli friskt. Si at en wienerbrød går i gulvet, da er det lov å bli skikkelig forbasket. I slike tilfeller kan kraftsalver som «det var da som søren», «splitte mine bramseil» og til og med «herrliga London» brukes.

I den styggeste delen av skalaen finner vi de nestendirekte kopiene av verdslige banneord. Eksemplene er mange: Sakan, Faren, Helsike, Jækla, Fasikken, Jemeni, Herremin og så videre.

Det vi mangler i de sakralkirkelige miljøene er gode erstatninger for mannslem og sentrale deler av kvinnekroppen. I direkte utskjellinger kunne det vært nyttig, for å konstant brøle «oi, oi, oi, ditt grævla bramseil» uttrykkes sjelden det du egentlig vil ha fram. Vi kan riktignok supplere fra Skriften med nedsettende ord som fariseer, sandalvasker, toller eller til og med hedning, men heller ikke «du store tid, du er meg en sakans fariseer» gir fullt utløp for kjenslene.

Et alternativ kan være å si det indirekte: «Ondemannen sjøl, for en kallenavn på Kristus mannens reproduksjonsorgan du er». Hvis du da i tillegg legget til fariseer, da er du frisk!

Og så var en ellers trivelig søndag ødelagt.