Stavanger

Renberg går retro

På Folken i kveld står nyveivbandet Stavanger Energi på scenen. Tore Renberg og de andre debuterer med album.

Madla, en dag i 1980: Åtte-ni år gamle Tore Renberghører Stavangerensemblets «Kan'kje finna fingen» for første gang. Folken i kveld: Nyveivbandet Stavanger Energi stårpå scenen. Vokal: Tore Renberg.

Da unge Renberg for første gang fikk høre Svein Tang Was tekst om den bakrusplagede mannen som ligger langflat på gulvet, «Kan'kje finna fingen» - sunget av Frode Rønli med Stavangerensemblets hakkete og energiske rå riff og komp - så var han rockefrelst.

- Det var et avgjørende øyeblikk, jeg falt for energien i musikken og den Police- og Elvis Costello-aktige måten å framføre det på. Ensemblet sang til meg på mitt eget språk, tekster med et budskap. Om bakfyll, OK, og neppe noe for en åtte-ni-åring, men likevel. Siden har jeg vært lidenskapelig opptatt av rock.

Start med rocketekst

Renberg definerer Stavanger Energi som humørfylt og samfunnsengasjert nyveiv, mer enn som den tradisjonelt mørkere postpønken.

Hans forfatterskap startet da han som 13-åring skrev en rocketekst. Nå risikerer han mye med å gi ut egne tekster i rockeformatet i et land som ikke tradisjonelt kaster seg rundt halsen på multikunstnere.

Den prisbelønte forfatteren har stor sans for 80-tallslegender som nevnte Stavangerensemblet, Raga Rockers, DumDum Boys og deLillos, mens han rent musikalsk føler seg mest i slekt med engelske band.

Konserter og album

Stavanger Energi spiller Folken i kveld, og på Day Tripper på Checkpoint lørdag. Mandag kommer albumet «Det amerikanske valget» både som CD og LP. Tittelen er et ironisk spark til USA under Bush.

- Forretningsmessig er vinyl noe av det verste du kan gi deg ut på nå, sier Renberg, som i likhet med utgiveren Jon Fosså i Kippers Records er vinylnostalgiker og elsker formatet.

Før de kom så langt, har bandet tilbrakt over ett år med arbeid i studio.

Ulik bakgrunn

Gitaristen Børre Jacobsen er sentral. Han har en annen musikalsk bakgrunn enn Renberg, og er oppvokst med pappas Elvis-plater. Deep Purple og Led Zeppelin var de store for ham. Han er den skolerte musikeren, med lang fartstid i ulike band, men er nå tro mot Renbergs nyveivambisjoner.

- Børre har vært utrolig lojal, sier Renberg om gitaristen som har tilført Stavanger Energi mye musikalsk tyngde.

- Jeg er naiv musikalsk, og jobber med intuisjon, magefølelse og ved å legge øret til. Alt kreativt arbeid jeg har drevet med er basert på intuisjon. Og, som i alt jeg gjør, er dette noe jeg må gjøre. En indre driv.

Store ambisjoner

Jacobsen og Renberg er krystallklare på at Stavanger Energis satsing er ambisiøs. Det er ikke mye rølp og rockemyter i Energi-gjengens livsførsel.

- Bra kunst blir ikke skapt i forsoffen tilstand. Det er knallhardt arbeid, sier Renberg.

Etter konsert på Checkpoint lørdag er det en øl og rett hjem. Da skal bandet og koner, kjærester og samboere feire med god mat og god vin.

- Konene våre har ofret så mye for at vi skal få oppfylt drømmen vår at de skal være med på feiringen, sier Jacobsen.