Stavanger

- Å være aktmodell er en trivelig jobb

Morten Jackman har vært aktmodell i over ti år ved Kunstskolen i Rogaland. En trivelig jobb, mener han selv.

- Det har noe med å vite hva dette innebærer. Folk som har fordommer mot dette og tror det har noe med pornografi å gjøre, tar veldig feil, sier Jackman.

Han mener at hvis de hadde vært til stede under en akttegning, ville folk forstått bedre hva det innebærer å være aktmodell.

- Under akttegning er det dyp konsentrasjon i rommet fra studentene. Ikke minst fordi akttegning også er veldig krevende, sier Jackman.

- Hva er det vanskeligste med å være aktmodell?

- Det er faktisk ikke så vanskelig, hvis en klarer å slappe av. Vi jobber med tjue minutters intervaller og ti minutters pauser. Jeg begynner klokken ni om morgenen og jobber fram til klokken tre. Tar en bort pausene, står jeg modell i kun drøye tre timer.

- Hvem bestemmer hvordan du skal opptre?

- Det er opp til meg selv, men jeg må komponere aktene ut fra det elevene har fått i oppgave å tegne.

Som aktmodell lærer en både konsentrasjon og det å kunne slappe av. Ifølge Jackman er aktmodeller mindre brukt nå enn tidligere.

- Det kan kanskje ha noe å gjøre med at moderne kunst i større grad bruker andre metoder og teknikker, men akttegning vil en alltid ha. Det er jo en del av basiskunnskapen ved å tegne riktige proporsjoner, sier Jackman.

- Du kan ønske de nye aktmodellene lykke til?

- Ja, og de er velkommen til en veldig trivelig arbeidsplass og en jobb som også er brukbart betalt.

- Bør en være stolt av yrket?

- Dette er jo et meget gammelt yrke, og en må gjerne være stolt. Det er i alle fall ingen ting å skjemmes over, sier Jackman.

Mer fra Dagsavisen