Stavanger

26-åringen har tidligere vært med Toska på innbruddsforsøk

26-åringen som nå er siktet for ranet mot Nokas, var høsten 2000 med på det mislykkede innbruddsforsøket på Norsk Medisinaldepot.

Inne i bygningen lokket tusenvis av narkotiske tabletter. På taket prøvde flere unge menn å komme seg inn. De boret et hull i betongtaket på 1,5 ganger 1,5 meter. Men mennene på taket ble oppdaget av politiet, og innbruddsforsøket måtte avbrytes.

Det var en annen ung mann, med bakgrunn fra nazigruppen Viking, som hadde varslet politiet om innbruddsforsøket. Han jobbet nå som Securitas-vakt, og hadde lenge hatt kontakt med én av mennene på taket, David Aleksander Toska.

De to hadde diskutert mulighetene for innbrudd i bankfilialer. Mens vekteren ga Toska informasjon som etter hvert ledet fram til innbrudd og millionutbytte i Sparebanken NORs bankbokser på Bryn, fortalte Toska vekteren at han planla å bryte seg inn i Norsk Medisinaldepot.

Vekteren holdt samtidig kontakt med politiet, og fortalte det han fikk høre om planene.

26-åringen som nå er siktet iNokas-saken ble pågrepet kort tid etter innbruddsforsøket. Toska ble ikke pågrepet, men ble tiltalt på grunn av vekterens forklaring.

Verken Toska eller 26-åringen møtte opp da saken ble behandlet i Oslo tingrett i fjor høst. Deres saker er utsatt. Tingretten fant det imidlertid bevist at 26-åringen hadde vært til stede på taket.

Nesten et år etter innbruddsforsøket mot Norsk Medisinaldepot var Toska på ferde igjen, sammen med en 34-åring fra Oslo. Også denne gangen ble det brukt bor, da tyvene tok seg inn i hvelvet i Sparebenken NORs filial på Bryn. Utbyttet ble på minst 28 millioner kroner. De ble ikke tatt på fersken denne gang, men Toska ble senere pågrepet på grunn av vekterens forklaringer. Han satt et år i varetekt før han ble løslatt. Men før saken kom opp i fjor høst, hadde 29-åringen altså etter alt å dømme rukket å delta i norgeshistoriens største ran, for deretter å forsvinne.