Stavanger

Tradisjonene:

n Mot slutten av 1800-tallet ble den norske fjøsnissen koblet sammen med en annen nisse, Sankt Nikolaus. Han var opprinnelig erkebiskop i Lilleasia. S...

n Mot slutten av 1800-tallet ble den norske fjøsnissen koblet sammen med en annen nisse, Sankt Nikolaus. Han var opprinnelig erkebiskop i Lilleasia. Sankt Nikolaus døde i år 250 etter Kristus og ble kanonisert til barnas skytshelgen. 6. desember er egentlig hans minnedag. På 1500-tallet erstattet protestantene ham med Jesus på julaften. Nå er han det vi kaller nissen, med hvitt skjegg, rød drakt og en sekk full av gaver.

Juletreet:

n Rundt 1850 var det vanlig å plante inn et tre i huset til jul, gjerne en rogn eller einebusk, for å beskytte seg mot "daudinger" og vondt. Først i 1820-årene kom julegrana til Kristiania via Danmark fra Tyskland. Kilder helt tilbake til 1605 i Tyskland viser at julegran var vanlig der.

Julepynt

n Den aller første julepynten var kaker, epler og søtsaker, som skulle høstes 13. dag jul. Senere ble treet pyntet med symboler: Spir = kirken, glitter = englehår, flagg = fedreland, stjerne = betlehemsstjernen, lys = Jesus, halmfigurer = Jesu krybbe, kuler = jordkloden, lenken = brorskap, hjerter = kjærlighet. Juletreet var selve bildet på paradiset, alt som var himmelsk og vakkert.

Adventskalender:

n Vi vet lite om opprinnelsen til kalenderen. Til Norge kom den på slutten av 1800-tallet, antakelig fra Tyskland. Masseproduserte kalendere ble først solgt på 1930-tallet.

Adventsstjernen:

n Denne tradisjonen stammer fra Herrnhuterne, en brødremenighet i Tyskland. De begynte å lage femtakkede stjerner i tynt silkepapir som de plasserte foran lyset.

Adventslys:

n Tyske legender om de fire adventslysene sier at de lyser for tro, håp, kjærlighet og fred.

Mer fra Dagsavisen