Stavanger

Vil ikke love granskings-ABC

Statsråd Laila Dåvøy vil ikke love nasjonale retningslinjer for gransking av barnehjemsovergrep.

- Laila Dåvøy bør ha retningslinjer for granskinger, slik at like saker blir likt behandlet. Vi må se ting i sammenheng. Med rikspolitiske regler slipper hver kommune på Nord-Jæren å ha egne kommisjoner, sa ordfører Leif Johan Sevland (H) i kommunalutvalget onsdag.

Det vil ikke barne- og familieministeren love.

- Mange har spurt meg om det vil komme en statlig gransking eller statlige retningslinjer. Disse tingene tar vi stilling til etter at vi får rapporten fra Befring-utvalget, og får sett dette i sammenheng med andre rapporter, sier Dåvøy til Rogalands Avis.

Hun vil ikke fraråde Stavanger å starte granskingen før Befring-rapporten er ferdig.

- Det må kommunen velge selv. Det er flere kommuner som har startet granskinger, blant annet Oslo, sier Dåvøy.

2005

Flertallet av Stavanger-politikerne vil vente med en gransking av barnehjem før det statlig utvalget legger fram sin rapport i slutten av oktober.

Dette er på tross av at utvalgets leder - Edvard Befring - og Barne- og familiedepartementet presiserer at rapporten ikke kommer til å gi råd om gransking.

I kommunalstyret onsdag var det kun SV som gikk imot å vente på utvalgets rapport, som legges fram 31. oktober, før en gransking iverksettes.

Hvis Stavanger-politikerne velger å vente til Barne- og familiedepartementet og regjeringen har ferdigbehandlet saken, kan granskingsstart bli utsatt til neste år.

- Jeg tviler vel på at vi blir ferdig på denne siden av nyttår, selv om vi ikke skal utelukke det. Det er jo en viktig sak, sier Dåvøy.

Selvmord

Barne- og familieministeren er ikke overrasket over overgrepsanklagene ved Waisenhuset og andre barnehjem i Stavanger.

- Dessverre er det nok slik at dette finnes over hele landet, sier Dåvøy.

Hun berømmer Bergen kommune for å ha gjennomført den første granskingen av barnehjem i Norge.

Samtidig påpeker Dåvøy at granskingen har fått kritikk fra Senter for krisepsykologi i Bergen ved Atle Dyregrov, etter at minst tre personer tok sine egne liv i forbindelse med granskingen.

- Rapporten fra Dyregrov er et veldig viktig dokument for meg, sier Dåvøy.

Psykolog Atle Dyregrov har tidligere frarådet en nasjonal barnehjemsgransking etter modell fra Bergen.

- Erfaringene med store psykiske belastninger og flere selvmord gjør at man bør unngå slike granskinger andre steder, har Dyregrov tidligere uttalt til NRK.

Mer fra Dagsavisen