Stavanger

Vil røyke 480 sigaretter om dagen

Per Inge Torkelsen har søkt fast stilling hos Dagfinn Høybråten i Helsedepartementet - som statsrøyker.

Klovn og storrøyker Per Inge Torkelsen har søkt helseminister Dagfinn Høybråten om fast stilling som statsrøyker. Søknaden er til vurdering i departementet.

Torkelsen mener han kan redde en anstrengt norsk økonomi, og vil sikre nok inntekter til at alle landets kommuner skal få bygget sin egen opera.

Tjener på røykere

- Bakgrunnen for søknaden er nye undersøkelser som viser at staten tjener penger på oss røykere. Vi betaler mye avgifter, og dessuten lever vi kortere, sier Torkelsen.

I et tre sider langt brev til helseministeren redegjør den storrøykende klovnen fra Stavanger for hvordan økt røyking er en god ting rent samfunnsøkonomisk. Årlig bringer tobakksavgifter inn ni milliarder kroner til statskassen. Torkelsen har kommet fram til at han vil kunne øke fra dagens gjennomsnitt på 27 til 28 sigaretter, til et daglig forbruk på 480 sigaretter. Han krever to kroner for hver sigarett, og vil da komme opp i en ikke unnselig inntekt på 350 000 kroner i året.

- Stykkprisen bør imidlertid justeras itte ka type røyk eg benytte. For eksempel bør ein skikkelige Havanneser minst gje ein femtilapp, på bakgrunn av pris, avgifter og ikkje minst den mengde godlukt, sinnsro, glede og godslighed et sånt produkt påføre omgivelsene, skriver Torkelsen.

Opera til alle

Dersom alle landets røykere økte sitt forbruk tilsvarende som Torkelsen, 24 ganger høyere, ville det medføre 216 milliarder kroner i økte årlige inntekter for staten.

- For dette beløpet vil me, i løbet av ein femtenårsperiode, kunna bygga ein opera i kvar kommune i landet vårt. Ordningen vil umiddelbart ble ein redningsplanke for kommunar med dårlige økonomi, skriver klovnen. Heller ikke de røykfrie har Torkelsen tenkt å la gå fri. Annen nyere forskning har nemlig ikke klart å bevise at passiv røyking er farlig. Han lover derfor å blåse ekstra mye på omgivelsene sine.

- Jeg røyker Blue Master. På pakningen står det at røyking fører til en langsom og smertefull død. Jeg lurer på hvem som har jobben med å finne på denne teksten. Det er tusenvis av pensjonister som har røyken som eneste glede, og så skal det sitte helsefanatikere å ta fra folk denne gleden. Jeg synes det er trist at 1,3 millioner mennesker skal bli en mobbegruppe. Frisøren min måtte lyve om å være ikke-røyker for å få leid en leilighet, sier Torkelsen.

Små plager

Selv har Torkelsen vært en ivrig røyker store deler av livet. Han synes ikke plagene er store heller.

- Jeg har ti sekunders hoste om morgenen, og totalt mangel på kondisjon. Jeg kan knapt gå opp en bratt bakke, men det er ikke så viktig, mener Torkelsen.

I departementet jobbes det nå på spreng for å utferdige et svar til jobbsøkeren. De vil derfor ikke si noe om hvordan han ligger an til stillingen, eller om de i det hele tatt vurderer en slik løsning. Til slutt i sitt brev ber Torkelsen helseministeren om å hilse til Kjell Magne (han med sigarene). Hvorvidt statsministeren har fått denne hilsningen vites ikke.

Mer fra Dagsavisen