Nyheter

Stavanger Turistforening har åpnet hyttene

1. mai åpnet Stavanger Turistforening noen av hyttene for bruk igjen, men strenge smitteverntiltak gjelder fortsatt.

– 1. mai åpnet vi opp noen av hyttene våre igjen, sier daglig leder i Stavanger Turistforening, Preben Falck, til RA.

Hyttene har vært stengt siden 12. mars, og heller ingen turer har blitt arrangert av Turistforeningen siden da.

– Vi gleder oss veldig over å starte opp igjen, for det har vært trist i denne perioden når vi ikke har hatt disse tilbudene. Det skal bli godt å slippe folk til, selv om det fortsatt vil være noe begrenset, sier Falck.

– Hvordan vil smittevernopplegget være?

– I første omgang må alle booke plass på hyttene, for det vil kun være mulig å være én reisegruppe i hver hytte. I tillegg er det kun mulig å leie hyttene i helgene, slik at de står tomme i ukedagene. Det betyr at dersom det er smitte i hyttene vil dette dø ut i løpet av uken, sier Falck.

Turistforeningen har fått god hjelp av smittevernekspert og Folkehelseinstituttet i forkant av åpningen, og hyttene skal være trygge etter å ha stått tomme i tre dager.

– Vi åpner gradvis og tar små steg. Det viktigste er at folk bestiller på forhånd, for vi må ha kontroll på hvor mange det er i turfølget og som skal bruke hyttene, sier daglig leder.

Han forteller at det skal være helt trygt å benytte seg av Turistforeningen sitt tilbud, men han forstår at folk kan være skeptiske.

– Det skal vi alle være. Vi kan ikke slappe helt av enda, og vi må følge de råd og tiltak som gis fra myndighetene. Det er vi sikre på at vi gjør i Turistforeningen, sier Falck.

LES OGSÅ: Frilageret er forberedt på mer kanoutleie framover

Kun for medlemmer

Prinsippet med selvbetjente hytter er at gjestene vasker hyttene selv etter bruk, men Preben Falck forsikrer om at frivillige i Turistforeningen sjekker at dette har blitt gjort før neste turfølge leier dem.

Han tviler på at de vil være i gang med normal drift igjen i løpet av sommeren, men forteller at såfort de nasjonale restriksjonene letter, vil de åpne opp igjen for fullt. Falck opplever at han aldri tidligere har truffet så mange på dagsturer i fjell og skog som det han har gjort i korona-tiden, og Turistforeningen har allerede mottatt noen bestillinger av hyttene de leier ut.

– Vi håper og tror at det vil bli enda flere mot sommeren, sier han.

Falck mener det er nokså enkelt å forstå hvorfor nordmenn ser ut til å være så glad i å reise på hyttetur.

– Det er en kjempefin mulighet til å komme seg ut, og man får oppleve mange flotte naturopplevelser, sier han før han fortsetter.

– I år er vi rådet til å feriere i Norge, og da har man muligheten til å reise i eget distrikt og region.

For å kunne leie hyttene i regi av Turistforeningen må man nå være medlemmer.

– Vi anser det som et svært eksklusivt tilbud å kunne leie en hel hytte alene, sier Preben Falck til RA.

Mer fra Dagsavisen