Nyheter

Stavanger-kvinne i Moria: – Ingen kan forestille seg traumene som oppsto i natt

Shirin Tinnesand fra Stavanger har jobbet i Moria-leiren siden mars. Natt til onsdag hjalp hun til med å få mennesker vekk fra flammene.

– Det har vært ganske ille. Det ble verre for hvert minutt, sier Shirin Tinnesand til RA på telefon fra Lesvos.

Hun jobber i hjelpeorganisasjonen Stand by me Lesvos og har jobbet i Moria-leiren siden mars. Der fungerer hun som et kommunikasjonsledd mellom hjelpere utad og flyktningenes eget team inne i leiren, og hun har derfor fått mye tillit og god kontakt med flere av dem som bor i leiren.

– Akkurat nå er 13.000 mennesker uten et hjem. De har flyktet vekk fra leiren og brannen og befinner seg enten i Moria, på vei bort til byen Mytilini eller rundt omkring i parker, sier Tinnesand.

De første meldingene om brann i leiren kom rundt midnatt natt til onsdag.

– Rundt klokken 23.30 var det fem separate branner på hver sin front. Så utviklet småbrannene seg til å bli ute av kontroll, sier Tinnesand.

– Jeg har et stort nettverk i Moria, og vi fikk høre om brannen relativt tidlig. Da mottok jeg tonnevis av tekstmeldinger og bilder av ting som skjedde i leiren og hvordan det utviklet seg. Da vi skjønte at ting var ute av kontroll kastet vi oss i bilen og bisto med å få folk vekk fra brannen, sier Tinnesand, som har jobbet med å få mennesker vekk fra flammene i hele natt.

LES OGSÅ: Moria-leiren ødelagt av brann

Kartlegger hva som trengs

Tinnesand har vært på Lesvos siden mars, og i løpet av tiden sin der har hun sett mye forskjellig. Hun forteller til RA at det har vært anspent stemning i leiren lenge, og at det har toppet seg i forbindelse med korona.

– Jeg har sett mye rart i Moria, og ting blir litt normalisert når du er midt oppi det. En brann her og der er ikke noe nytt. Vold og ramponering er heller ikke nytt. Men at det kommer til dette, at 13.000 mennesker er hjemløse, det er kritisk. Dette er mennesker som ikke hadde så veldig mye i utgangspunktet, sier hun.

– Hva er planen nå framover? 

– Vi kommer til å bistå med nødhjelp og kartlegge hva folk har og ikke har. Noen fikk med seg noe, mens andre ikke fikk med seg mer enn de hadde på seg - og knapt nok det - da de rømte fra brannen. Jeg har sett flere i dag som springer rundt i bare undertøy, sier Tinnesand til RA.

– Den andre delen av teamet kartlegger hva som finnes, hva som er tilgjengelig og hva vi må ha mer av. Akkurat nå behøves alt; mat, klær, sko, telt og soveposer, legger hun til.

Hele eller nesten hele leiren er ødelagt i brannen natt til onsdag, opplyser flere kilder som siteres av den britiske kringkasteren BBC. Viseguvernør Aris Hatzikomninos på den greske øya Lesvos skal ha bekreftet dette overfor en lokal radiostasjon, skriver NTB.

Brannmannskaper og politifolk sier imidlertid til nyhetsbyrået AP at omfanget av ødeleggelsene er uklart. Foreløpig er det også usikkert om noen har fått alvorlige skader i leiren der nesten 13.000 migranter og flyktninger har bodd, ifølge NTB.

– Dette er en supertragedie. Tusenvis av barn i ung alder sto fast i dette. Foreldre løp vekk fra flammene med et barn i hver arm. Vi gjør det vi kan og mer enn det kan vi ikke gjøre. Absolutt alle jobber på full guffe, og vi prøver å støtte og løse situasjonen, sier Tinnesand.

– Uansett hvor mye jeg formidler så er det ingen som kan forestille seg traumene som oppsto i natt, legger hun til.

LES OGSÅ: Politiet ber foreldre snakke med barna om selvmordsvideo på TikTok

Fakta om Moria-leiren:

* Ligger ved småbyen Moria ved Mytilini på den greske øya Lesvos.

* Åpnet i 2013 på et tidligere militært område. Skulle brukes som et midlertidig interneringssenter for noen få hundre asylsøkere.

* Ble bygget for å ha plass til litt over 2.700 mennesker. Omgitt av metallgjerder med piggtråd øverst.

* Antallet beboere økte kraftig under flyktningkrisen i 2015. I løpet av ett år reiste flere hundre tusen mennesker via Lesvos på vei til det europeiske fastlandet fra land som Syria og Irak.

* Har gjentatte ganger blitt kritisert for dårlige sanitære forhold, altfor dårlig plass, manglende helsetilbud og sviktende sikkerhet for beboerne.

* Seksuelle overgrep, narkosalg og slåsskamper skal ha vært nærmest dagligdags. En rekke mennesker har tatt sitt eget liv, blitt utsatt for ulykker eller knivstukket i leiren.

* Den siste tiden skal nesten 13.000 mennesker ha bodd i og rundt Moria-leiren. Tidligere i år var det minst 5.000 barn og ungdommer under 18 år blant beboerne, ifølge hjelpeorganisasjoner.

(Kilder: NTB, AFP, DPA)

Mer fra Dagsavisen