Nyheter

Stavanger kan åpne mer opp - det vil ikke Sandnes

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun vil se på hvilke tiltak som kan lettes på lokalt. Sandnes vil ikke åpne opp.

Kun én koronapasient er innlagt ved Stavanger universitetssjukehus (SUS). Pasienten får ikke intensivbehandling. Tidligere denne uken sa smittevernoverlege ved SUS, Jon Sundal, at «tallene er så lave at de er nesten ikke til å tro».

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) mener det er på tide å diskutere om Stavanger skal lette på tiltakene, og ha mykere smitteverntiltak enn andre byer som har mer smitte.

– Dette må diskuteres, og det er et tema i beredskapsgruppen akkurat nå. Jeg tok opp spørsmålet i forrige uke. Beredskapsgruppen jobber med å få en oversikt over hva som er det lokale handlingsrommet, og hva Stavanger bør gjøre, sier ordføreren til RA.

– Koronasituasjonen er annerledes i Stavanger enn Oslo. Det er viktig at befolkningen opplever at tiltakene står i samsvar med den faktiske situasjonen. Ellers risikerer vi at folk ikke følger rådene. Dette må vi komme tilbake til når vi vet mer, legger Nessa Nordtun til.

LES OGSÅ: ONS-konsekvensene: – Det er snakk om tap av millionbeløp (+)

Motsatt syn i Sandnes

Ordfører i Sandnes, Stanley Wirak (Ap), vil ikke slippe opp og innføre mykere lokale tiltak.

###

Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap)

– Jeg lytter til kommuneoverlegen i Sandnes. Han er klar på at det har gått bra til nå. Vi har gjort mye riktig. Om vi ikke opprettholder tiltakene og reglene, så kan smitten plutselig blusse opp igjen. Bare se hva som skjedde på Karmøy, sier Wirak.

At byer og kommuner sitter på hver sin tue og sjonglerer egne smitteverntiltak er ikke ideelt, mener Wirak.

– Vi må stole på sentrale helsemyndigheter. Dersom FHI mener det er greit med tiltak tilpasset lokale forhold, så kan vi se på det igjen. Før det må alle følge de samme rådene, mener Sandnes-ordføreren.

– Strenge tiltak er nettopp grunnen til at det har gått såpass bra i regionen vår. Det kan bli farlig å slippe opp, legger han til.

John Peter Hernes, leder for Høyres kommynestyregruppe, er skeptisk til egne Stavanger-tiltak, og har mer tro på at Stavanger går i samlet flokk med resten av landet.

###

John Peter Hernes (H) er skeptisk til lokale smittetiltak.

– Jeg er skeptisk til mange egne, lokale varianter. Det kan kanskje være greit på isolerte småsteder. I byområder som Stavanger blir det vanskelig. Vi kan fort få problemer om vi går i utakt med resten av landet, mener Hernes.

LES OGSÅ: Stavanger får smittevernutstyr i gave fra kinesisk by (+)

Dette mener smittelegene

Smittevernoverlege Runar Johannessen sier det foreløpig ikke er mulig for Stavanger å innføre egne tiltak.

– Å ha lokale tiltak er noe det snakkes om nå. Det har vært diskutert hos FHI, men signalet er at vi lokalt ikke kan gi dispensasjon og myke opp, sier Johannessen.

###

Runar Johannessen, smittevernoverlege i Stavanger.

– Man kan gjøre ting forskjellig i Stavanger og andre steder, men så lenge det ikke er grenser og begrensninger i reiseaktiviteten, så skal det ikke mye til før lokalt tilpassede smitteverntiltak ikke fungerer som først tenkt, sier Johannessen.

Kommuneoverlege i Sandnes, Hans Petter Torvik, vil forholde seg til nasjonale føringer.

– Det tror jeg smittevernoverlegene i distriktet er enige om. Ellers kan vi fort få mer smitte igjen, sier Torvik, som får flere henvendelser fra personer som ønsker dispensasjon fra reglene.

– Mange spør om de kan ha en liberal tolkning og om de kan få starte opp med aktiviteter som er stengt nå, sier Torvik.

LES OGSÅ Korona truer utelivet: – De unike, sjarmerende utestedene kan forsvinne (+)

Derfor er smitten lav

Ordfører Wirak tror nøkkelen til liten smitte i distriktet er sykehjemmene.

– Vi har ikke fått smitte på sykehjemmene. Det har vært avgjørende. Kommuneoverlegen var tidlig ute med restriksjoner. Sandnes var også tidlig ute med å sjekke skituristene fra Italia og Østerrike, før Oslo hadde tenkt på det. Smittesporingen var god. Derfor fikk vi kontroll tidlig, sier Wirak.

Smittevernoverlegen i Stavanger har også flere meninger om hvorfor smitten er lav i Stavanger-distriktet.

– Stavanger og regionen var tidlig ute med å planlegge. Vi fikk på plass krisestab lenge før smitten kom. Vi planla håndtering, testing, isolering og gode rutiner. Da smitten kom, var vi klar. God smittesporing var også avgjørende. Vi ga oss ikke før vi hadde oversikt. Dermed hindret vi uoversiktlig nærkontakt og smitte.

– Stavanger og Sandnes forsto også tidlig at Østerrike var et stort smitteområde før testkriteriene fra FHI kom. Stavanger var også tidlig med adgangskontroll på sykehjem for nasjonale føringer kom på det området, sier Johannessen, som roser næringslivet.

– Vi fikk hjelp fra næringslivet – spesielt oljeindustrien – som på egen hånd satte folk i karantene. Distriktet har en god HMS-kultur. Befolkningen skal også ha honnør for at de fulgte rådene, avslutter Johannessen.

LES OGSÅ: Fersk dom kan påvirke elsparkesykler i Stavanger: Frp jubler mens Rødt mener det er ræva nyheter (+)

Mer fra Dagsavisen