Nyheter

Stavanger Høyres nye gruppeleder ønsker å gjøre en forskjell

Sissel Knutsen Hegdal ble heltidspolitiker først i fjor. Nå er hun Stavanger Høyres nye gruppeleder, og veldig klar for ansvaret det innebærer.

– Det er veldig spennende, og nå er byen i en spesiell situasjon. Jeg kjenner på alvoret og ansvaret som kommer med jobben, men jeg er utrolig motivert, sier hun til RA.

I går ble det kjent at John Peter Hernes (60) gir seg som gruppeleder i Høyre etter ni år. Han gir fra seg stafettpinnen til nestleder i gruppen, Sissel Knutsen Hegdal (54), som tar den imot med en stor porsjon ydmykhet. Hun forteller at hun har lyst til å gjøre en forskjell og bidra, selv om Høyre er et opposisjonsparti.

– Vi kan bidra på mange måter. Byen trenger politikere som viser lederskap, tar ansvar og gjør en forskjell, sier hun.

Knutsen Hegdal er utdannet jurist og har tidligere vært selvstendig næringsdrivende som advokat. Hun ble først politisk aktiv da Stavanger Høyre ringt i 2003 og spurte om hun ville stå på valglistene.

– Snøballen har rullet siden, og jeg har fått mye tillit, sier hun.

Siden hun kom inn i Høyre for 17 år siden har Knutsen Hegdal kun erfart å være et posisjonsparti med ordfører. Inntil i fjor høst.

– Det er lærerikt å være i opposisjon og det er til tider veldig frustrerende. Man har lyst til å få gjennomslag for de forslagene man har, og nå skal vi være tydelige på hva det er som er Høyres alternativ, hva vi vil, og hva som er våre prosjekt for byen, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor gir Hernes seg som Høyres gruppeleder

Sissel Knutsen Hegdal er ny gruppeleder for Høyre.

– Mer systematisk

Knutsen Hegdal mener at som ordførerparti måtte Høyre gi og ta mer enn hva de må nå, nå som de har muligheten til å kun være Høyre.

– Samtidig handler politikk om å bygge allianser, og vi samarbeider godt med mange av partiene. Jeg har et håp om å forsterke alliansen og samarbeidet, sier den nye gruppelederen.

– Hva vil du gjøre annerledes enn John Peter Hernes i jobben som Høyres gruppeleder? 

– John Peter og jeg er veldig forskjellige og utfyller hverandre veldig godt. Vi kommer fortsatt til å fungere som en gruppeledelse, som vi har gjort til nå, men jeg jobber nok mer systematisk og er mer glad i rutiner enn han, sier Knutsen Hegdal.

LEDER: Høyres rollebytter

Hun er opptatt av at hele kommunestyregruppen skal involveres, og at sakene ofte må jobbes oppover.

– Min stil som politiker er å være tett på de områdene som jeg har ansvar for. Fra 2007 til 2015 ledet jeg kommunalstyret for kultur og idrett, og jeg valgte å ha nær kontakt med de aktørene som utvalget var viktig for. Det samme gjelder fra 2015 til 2019 da jeg ledet kommunalstyret for oppvekst, sier hun.

Hun har fått mange positive tilbakemeldinger for en slik måte å jobbe på, og mener at terskelen for å kontakte politikerne dersom det er noe, blir lavere.

– Når man sier ja til å ta på seg ansvaret med å lede verv, eller i mitt tilfelle være gruppeleder, så sier man ja til å ta imot folk, lytte og stille opp for byen, sier Knutsen Hegdal.

LES OGSÅ: Skyhøy politikerlønn i Stavanger, foreslår lønnstak

Vil forbedre rekrutteringen

Da Høyre-politikeren var fersk i politikken var partiet veldig gode på rekruttering av nye politiske talenter.

Nå innrømmer Knutsen Hegdal at de ikke er helt der hun ønsker at partiet skal være.

– Vi er ikke gode nok på rekruttering, for man kan alltid bli bedre. Jeg har en målsetting og det er å fornye gruppen, jeg mener nemlig at de unge må få slippe til og fram, sier hun.

Knutsen Hegdal forteller at da Høyre konstituerte i oktober i fjor, fordelte de vervene bredere enn noen gang tidligere.

– De som ikke fikk plass i kommunestyret skulle også få slippe fram og få tillit. Jeg kommer til å fortsette å være bevisst på dette når det er noen som skal få oppgaver eller fraksjonslederverv, sier hun.

Den nye gruppelederen viser til at Nina Ørnes var ungdomskandidat for partiet da hun nylig fikk ansvar for å sitte i utvalget for oppvekst og utdanning.

– Det å gi en ungdomskandidat ansvaret for noen av kjernesakene våre, mener jeg at er slik vi skal gjøre det og jobbe, sier Knutsen Hegdal.

– Vi har mange politiske talenter, og jeg ønsker å inkludere alle som har lyst til å bidra for partiet, legger hun til. 
Den nye gruppelederen mener det er for tidlig å spekulere i hvem det er som blir partiets ordførerkandidat ved neste kommunevalg.

– Nå har vi en jobb å gjøre med å løfte Høyre sitt arbeid og synliggjøre våre alternativer. Deretter skal det settes ned en nominasjonskomitee. Vi har mange talenter og det er mange hensyn å ta. Hvis det på et tidspunkt kommer et spørsmål til meg, skal jeg svare på det da. Nå tenker jeg ikke på i det hele tatt, men er engasjert og klar for å være partiets gruppeleder, sier hun.

Mer fra Dagsavisen