Nyheter

Stadig flere elever fullfører videregående

Ferske tall fra Utdanningsdirektoratet viser at stadig flere elever i Rogaland fullfører videregående skole. Andelen som fullfører er høyere enn nasjonalt.

I dag publiserer Utdanningsdirektoratet tall på hvor mange som fullfører videregående skole, og tallene viser at det nasjonalt settes ny rekord. Fullføringen har økt årlig siden 2006, og blant de elevene som begynte i 2013 er fullføringen seks prosentpoeng høyere enn de som begynte i 2006 – 78,1 prosent mot 72 prosent.

Tallene viser at stadig flere elever i Rogaland fullfører videregående, og andelen som fullfører er høyere enn de nasjonale tallene.

Rektor ved Godalen videregående skole, Øyvind Sørhus, sier til RA at skolen har hatt en god utvikling og at de stadig gjør det bedre.

– Vi har veldig gode resultater og vet at vi tilfører elevene mye læring. Det viser nasjonale undersøkelser, sier han.

Sørhus tror at samarbeidet mellom skolene er med på å gi de gode resultatene i Rogaland.

– Jeg opplever at det er en delingskultur mellom skolene når det kommer til hva som fungerer og ikke, sier han og mener det er en positiv faktor.

Godalen VGS er en yrkesfaglig skole, og har hele 900 elever. Rektoren mener at Rogaland og yrkesfag har et tett samarbeid med næringslivet og opplæringskontorene.

– Det tror jeg også er en viktig faktor for å lykkes. Elevene får muligheten til å få lære- og praksisplasser, sier Sørhus.

LES OGSÅ: E-sport på toppidrettslinjen

Stor andel yrkesfagelever

Tallene fra Utdanningsdirektoratet viser at de som tar studieforberedende fullfører i større grad enn de som tar yrkesfag – 88,4 prosent mot 72,8 prosent. Sørhus mener disse tallene må ses i sammenheng med hvilket snitt elevene kommer inn på skolene med.

– Det er ikke nødvendigvis interessant kun å se på snittet elevene går ut med som avgangselever. Vi må også se på det de kom inn på skolen med, og da tror jeg yrkesfag kan komme godt ut. Vi kan ikke gjøre noe med det grunnlaget de kommer med fra grunnskolen, sier han.

– Rogaland har en stor andel yrkesfagelever, mye høyere enn andre steder i landet, og det tror jeg også er med på å påvirke tallene, legger Sørhus til og påpeker viktigheten av yrkesfag.

Godalen VGS jobber konkret for at så mange elever som mulig skal fullføre studieløpet.

– Vi har lærere som tar utgangspunkt i den kompetansen elevene har når de begynner på skolen, og bygger videre derfra. I tillegg er vi tett på elevene, og har et stort apparat rundt dem, sier rektor Øyvind Sørhus.

LES OGSÅ: Derfor er det ulik matpraksis i stavangerbarnehagene

Fylkesglede

Fylkesdirektør for opplæring i Rogaland fylkeskommune, Joar Loland, opplyser om at antall elever som fullfører videregående skole i Rogaland går opp hvert år.

– Vi er veldig glade for disse tallene. De gjør oss til det tredje beste fylket i Norge, etter Sogn og Fjordane og Akershus, sier han før han legger til:

– Dette er viktig for alle videregående skoler, og fylkeskommunen har dialog med skolene om gjennomføringstall og hvordan de kan øke gjennomføringen.

For selv om Rogaland har gode tall har fylkeskommunen et mål om at gjennomføringen skal øke.

– I fylkestinget i 2015 ble det vedtatt at fylkeskommunen skal bidra med ressurser til tiltak for at flere elever skal fullføre og bestå videregående skole. Vi har en nullvisjonen hva gjelder frafall, sier Loland.

Rogaland gjør det spesielt godt på yrkesfaglinjene.

– I disse klassene er vi best på gjennomføring i landet. Grunnen til det er at vi er gode på å finne læreplasser til elevene, og vi har mange gode lærebedrifter som stiller opp, sier fylkesdirektøren.

På grunn av koronapandemien fikk ikke årets avgangselever muligheten til å avlegge eksamen, og de har kun standpunktkarakterene sine å vise til. Ettersom de begynte på videregående i 2017 er de ikke en del av tallene som i dag presenteres av Utdanningsdirektoratet. Fylkesdirektør Loland sier likevel at fylkeskommunen bekymrer seg for de elevene som fikk en annerledes opplæring fra mars.

– Vi har tall som viser at det var flere som fullførte og besto i år enn normale år. Det er klart at det kan skyldes at elevene slapp avgangseksamen, sier han.

Loland forteller at de avgangselevene som strøk i fag, får tilbud om ekstra oppfølging i løpet av høsten.
– Alt i alt er vi veldig fornøyde med gjennomføringstallene våre. Vi mener vi har klart å håndtere utviklingen der flere elever består, på en god måte, legger Joar Loland til.

LES OGSÅ: – Årsaken til konkursene er at kunder ikke betaler

Oslo 20200823. 
En smilende Guri Melby møter pressen etter at valgkomiteen i Venstre har innstilt henne til vervet som ny partileder.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Vil hindre frafall

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) skriver i en mail til RA at mange skoler gjør en god jobb, og at det er tydelig at systematisk arbeid med tidlig innsats og fullføring gir resultater.

– Samtidig er det viktig at vi fortsetter arbeidet med å hindre frafall. Vi vet at en del elever sliter psykisk, eller starter på videregående uten å ha de grunnleggende ferdighetene i norsk, matte og engelsk som skal til for å fullføre. Vårt mål er at minst ni av ti elever skal fullføre. Til våren legger vi fram en reform av hele videregående opplæring slik at alle får mulighet til å lykkes. Hvilke konkrete tiltak det blir må vi komme tilbake til, sier Melby.

Statsråden mener at smittesituasjonen kan bli krevende framover, og skriver i mailen at hun er bekymret for at det kan påvirke fullføringen.

– For eksempel kan det bli vanskeligere å få læreplass. Det er viktig at vi passer på at alle elevene i Rogaland får opplæringen de trenger for å fullføre. Vi er allerede i dialog med fylkene om oppfølgingen, sier Guri Melby.

Mer fra Dagsavisen