Navn i nyhetene

Spenning for røvere

NAVN I NYHETENE: Den første MC-klubben i regi av Røde Kors har åpnet i Stavanger. – Fart og spenning noe alle røvere og kriminelle synes er spennende, sier tidligere straffedømte Frode Ekanger.

Hvem: Frode Ekanger (47)
Hva: Tidligere rusmisbruker og straffedømt. Har sammen med Nettverk etter soning i Stavanger Røde Kors, åpnet en MC-klubb for deltakerne.

– Stavanger Røde Kors har akkurat åpnet den første MC-klubben i regi av Røde Kors i Norge. Gratulerer så mye med det, det må ha vært stas. 
– Ja, det var veldig vellykket. Det var godt med folk og fint vær, og både ordføreren og flere motorsyklister kom.

– Det er du og noen andre i Nettverk etter soning som har tatt initiativ til denne MC-klubben. Hvorfor ønsket dere å få i gang nettopp denne aktiviteten?
– Vi har andre aktiviteter som løping, maraton og fiksing av båt, som fungerer godt. Likevel er fart og spenning noe alle røvere og kriminelle synes er spennende. Jeg tror det vil være midt i blinken for den gruppen vi jobber med, og selve ideen til dette kom fra en tidligere rusmisbruker som heter Oddvar Strøm

– Hva skal dere gjøre når dere møtes for denne aktiviteten?
– Nettverksbygging er en stor del av det. Man skal møte streite folk og bygge nettverk. Lederen av Nettverk etter soning, Ingrid, kommer og lager vafler og kaffe, og vi skal kose oss. I tillegg skal vi selvfølgelig mekke og skru på sykler. Noen har egne, men Røde Kors har også kjøpt inn to sykler allerede. Deltakerne skal få et eierforhold til de vi holder på med, slik at det kan bli mer spennende å engasjere seg.

– Har du selv erfaring med motorsykler og skruing?
– Ja, jeg har et par tre motorsykler selv og liker godt å skru, men evnen er nok ikke like god som jeg tror. Vi har fått noen mer erfarne med på laget som skal være med og bidra, og jeg ser virkelig verdien i det å lære mer.

– Hvor viktig er det for tidligere straffedømte å ha et sted å kunne gå til og skape et nettverk?
– Jeg vil påstå at hvis man ikke har et nettverk og faste rammer, så har man ikke en sjanse. Det er ikke et liv å sitte alene. I rusmiljøet er man alltid velkommen tilbake, så det er viktig å ha noe å fylle dagene med. Røde Kors har hjulpet meg med å få jobb, og gjort så jeg klarer meg.

– Du har selv vært deltaker i Nettverk etter soning i mange år. Hvor viktig har dette tilbudet vært for deg? 
– I august var det fem år siden jeg ble rusfri og i sommer var det fire år siden jeg ble koblet til Røde Kors. Da satt jeg fortsatt inne og sonte den siste dommen min. Jeg fikk besøk en gang i uken, og det ble ganske fort høydepunktet. Å få input fra normale folk, og at ikke alt skal gå i kriminalitet, rus og politi, betyr mye.

– Tror du MC-klubben kommer til å bli en populær aktivitet for deltakerne i Nettverk etter soning? 
– Ja, jeg tror det kommer til å vokse og bli veldig stort. Vi har allerede fått ordnet nye lokale slik at vi kan utvide, og vi har store planer. Jeg er sikker på at det kommer til å bli en suksess.

– Over til de faste spørsmålene, Frode. Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Det må være en bok som heter «Elsk deg selv». Det er mange år siden jeg leste den, men den gjorde inntrykk og har betydd en del for meg.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Samvær med sønnen min. Etter mange år med rus har jeg endelig fått en samværsavtale med han. I år var vi på sommerferie sammen, kun oss to.

– Hvem var din barndomshelt?
– Hulken. Han var stor og tøff, og man tullet ikke med han.

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Jeg studerer vernepleie så det ligger i meg å vill hjelpe andre. Likevel tror jeg at jeg ønsker å hjelpe litt for mange enn jeg kan, og da jeg ruste meg endte jeg opp med å være hobbypsykolog for halve rusmiljøet i byen.

– Hva gjør du når du skeier ut?
– Da liker jeg å gå ut og ta meg noen pils og spille shuffleboard.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– Mot urettferdighet. På tross av mange år i rusmiljøet, hvor jeg har vært med på og sett mye rart, har jeg alltid hatt rettferdighetssans.

– Er det noe du angrer på?
– Ja, det er klart. Jeg skulle aldri begynt med rusmidler. Jeg hadde hus, samboer og en sønn på vei, og det rotet jeg bort.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Sylvi Listhaug. Hun er litt frekk, og virker som en dame med sterke meninger. Selv om vi ikke nødvendigvis deler disse, tror jeg ikke de ville blitt kjedelig å stå fast i heisen med henne.

Mer fra Dagsavisen