Nyheter

Søndag åpner skøytebanen i Stavanger sentrum

Nytt av året er tak over banen, restaurant, benker og kiosk. Rett og slett en liten julelandsby.

Bilde 1 av 2

– Tilbakemeldingene i fjor var helt vilt gode. Nesten ufortjent gode, med tanke på at det var veldig hastig satt sammen. I fjor fikk vi pengene ganske seint, men i år kom pengene så tidlig at vi har kunnet planlegge på en helt annen måte. Og da blir ting bedre, sier Kristin Gustavsen, daglig leder i Stavanger Sentrum AS om den nye skøytebanen som er på vei opp ved Geoparken.

Skøytebanen ble for første gang satt opp før jul i fjor. Nå er den igjen på vei opp, og åpningen er klokken 14.00 på søndag. Rett etterpå tennes også lysene på julegranen på Domkirkeplassen.

En liten julelandsby

I år som i fjor er det gratis å bruke banen, men skøyteutleie koster penger. Nytt av året er at banen er halvannen gang større enn i fjor og at det er tak over.

– Vi fikk ingen klager på at det ikke var tak i fjor. Men det gir en arena som egner seg bedre for klimaet i Stavanger. Som i dag, for eksempel. Hadde dette vært midt i desember måtte vi nok stengt på grunn av for mye overvann. Samtidig gir det jo også en mye koseligere atmosfære når det er under tak. Spesielt når alle julelysene kommer på plass, sier Gustavsen til RA.

I tillegg til selve banen kommer det også pop-up restaurant, en kiosk hvor lag og foreninger selger diverse ting, benker med pledd og sykkelbod med brente mandler.

– Det blir rett og slett en liten julelandsby. I desember blir det veldig julete, mens i januar og februar blir det arrangert hockeyturnering for knøtter og diverse andre arrangementer, sier Gustavsen.

200 prosent stemning

Ideen er et resultat av dialog med medlemmer og andre Stavanger Sentrum har bedt om inspill fra, og er inspirert av blant annet Spikersuppa i Oslo.

###

– En skøytebane gir kanskje spesielt mye i en by som Stavanger hvor vi ikke kan forvente snø. I fjor sørget luktene og stemningen fra skøytebanen for 200 prosent julestemning. Vi har jo sett til Oslo og andre byer som har skøytebane. Vi er ikke helt der enda, men det er den veien vi har lyst å gå, og at dette skal utvikles for hvert år, sier Gustavsen til RA.

Stavanger kommune, Stavanger Parkering og SR Bank er Stavanger Sentrums støttespillere i å få på plass skøytebanen, og i tillegg har de også mottatt gaver fra medlemmer og samarbeidspartnere. Gustavsen har tro på at banen blir godt besøkt også i år.

– I fjor opplevde vi skikkelig generasjonsskøyting. Det var fedre som hadde tatt fram de gamle lengdeløpsskøytene og unger som aldri hadde gått på skøyter før. Så nå skal det bli gøy å toppe opplevelsen fra i fjor. Det er jo ikke så spennende å komme tilbake til akkurat det samme som i fjor, så vi skal toppe det litt hvert år framover, sier Gustavsen.

Snøkanon i bakhånd

Christophe O. Samijn driver Huset i Kleivå, og skal drive pop up-restauranten ved skøytebanen fram mot jul. Han er fra Belgia, hvor det er fullt av markeder og skøytebaner i førjulstiden, og har savnet noe lignende i Stavanger.

– Jeg har hatt en liten drøm om at noen skulle gjøre dette i Stavanger. Stavanger sentrum trenger noe sånt i julen. Hvis folk skal besøke byen er det dette som er tingen. Da må du ha litt av alt, sier Samijn.

– Jeg har ingenting negativt å si om Egersund, men det har irritert meg litt at folk reiser halvannen time fra dette flotte sentrumet til Egersund før jul, legger han til og ler.

Restauranten blir en slags oppvarmet vinterstue med glassfasade, hvor det skal serveres sild, grøt og spekemat, og hvor du forhåpentligvis kan ta et glass vin eller en øl. I tillegg blir det pledd og sauseskinn på benkene både inne og ute, så du kan sitte og se på når ungene står på skøyter.

– Da hadde det jo vært herlig om det kom litt snø også da? 

– Ja, hvis ikke må vi kanskje finne en snøkanon, sier Samijn.

– Vi har faktisk en i bakhånd. Jeg sa jo at vi skal toppe det litt hvert år. Så vi får se, da, legger Gustavsen til.

Mer fra Dagsavisen