Nyheter

Snart oppheves skjenkestoppen

I Oslo videreføres koronatiltakene. I Stavanger innføres nye, nasjonale smitteverntiltak.

Regjeringen endrer nå Covid-19-forskriften for å lette de nasjonale smitteverntiltakene, men har samtidig sagt at kommuner med større utbrudd kan gjøre egne, lokale tiltak.

Den nye forskriften trer i kraft mandag 12. oktober og innebærer blant annet at det åpnes for utendørsarrangementer med inntil 600 personer til stede samtidig, fordelt på grupper med inntil 200 personer.

I tillegg oppheves skjenkestoppen ved midnatt, og serveringsstedene må holde oversikt over hvem som er til stede.

Smittevernoverlege i Stavanger, Runar Johannessen, sier Stavanger vil forholde seg til den nye forskriften.

– Bortsett fra klyngene i forbindelse med bussreisen, familieselskapet og Vågedalen sykehjem er det få smittede her. Og hvis en ser kun på tilfellene med ukjent smittekilde er det enda færre, sier Johannessen til RA.

LES OGSÅ: Innskjerper rutiner ved sykehjem – besøkstiden reduseres fra to til én gang om dagen

Gjør det mer oversiktlig 

Han ble positivt overrasket da han leste den nye forskriften fra Regjeringen, som han mener gir mer ansvar til serveringsstedene ved at «serveringssteder må holde oversikt over hvem som er til stede».

– Smitte fra et serveringssted er uoversiktlig, men dette gjør at det vil bli lettere å holde orden og ha oversikt, sier Johannessen.

– Du har tidligere uttalt at du synes det er for tidlig å lette på tiltakene, som for eksempel det som gjelder skjenking? 

– Jeg har sagt at jeg godt kunne tenke meg at det fortsetter slik vi har det nå, fram til ting har roet seg. Men etter å ha tenkt litt på det, så ser jeg at det er lite som skjer rent smittemessig, sett bort fra de nevnte klyngene. Det er ikke nok smittepress i vår region til at vi kan argumentere veldig godt for å ha det strengere, sier han.

LES OGSÅ: Smittevernoverlege: – Selv om du ikke klarer å finne smittekilden betyr ikke det at du har mistet kontrollen (+)

En mer aktiv rolle

Han mener jobben til smittesporerne blir lettere når serveringsstedene må holde oversikt over hvem som er til stede.

– Jeg som jobber med dette 24 timer i døgnet føler nok sterkere for å ha det strengt enn hva mange andre gjør. Det er jeg klar over. Så noen ganger må jeg lene meg litt tilbake og se på ting én ekstra gang. Men jeg er som sagt positivt overrasket over ordlyden fra regjeringen. Jeg var redd det skulle bli mye mer uoversiktlig nå når ting åpnes litt opp igjen, sier han.

– Det har tidligere blitt sagt at meteren blir vanskeligere å holde, jo senere på kvelden det blir? 

– Jeg liker tankegangen om at vi kan lette på tiltak når en mener det er lite smitte, og stramme inn når en mener det er mye. Når det gjelder skjenke- og serveringssteder er det vanskelig å holde gode smitteverntiltak langt utpå kvelden. Det vil det nok fortsette å være, men i forskriften står det at «Serveringsstedet skal treffe tiltak for å minne besøkende om at de bør holde avstand til andre enn husstandsmedlemmer.». Det betyr at serveringsstedene har en litt mer aktiv rolle i å overholde det. Hvis folk klarer å sitte med avstand er smitterisikoen mindre enn hvis vi er oppi hverandre. Så må vi bare se hvordan det går. Framover må vi jo ha kontroller og samarbeide med utelivsbransjen for å se hva det trengs hjelp til, sier smittevernoverlegen.

LES OGSÅ: Fem nye smittetilfeller i Stavanger – to av disse er ansatte ved sykehjem

Regjeringens lettelser:

* Regjeringen endrer nå covid-19-forskriften for å lette de nasjonale smitteverntiltakene. Samtidig må kommuner med lokale utbrudd vurdere strengere tiltak. Den nye forskriften trer i kraft 12. oktober.

* Det åpnes nasjonalt for utendørsarrangementer med inntil 600 personer til stede samtidig, fordelt på grupper med inntil 200 personer. Arrangøren skal sørge for at det er minst 2 meters avstand mellom personer i ulike grupper til enhver tid.

* Det vil være tilstrekkelig at de som sitter i fastmonterte seter har ett ledig sete mellom seg på samme seterad fra de ankommer arrangementet. I dag skal det holdes minst en meters avstand fra skulder til skulder, noe som i praksis krever to seter.

* Den nasjonale skjenkestoppen klokken 24:00 oppheves midnatt natt til tirsdag 13. oktober. Samtidig med at skjenkestoppen oppheves, gis det pålegg om at serveringssteder med skjenkebevilling skal registrere kontaktopplysninger til de gjestene som samtykker til det.

* Regjeringen presiserer også enmeters-regelen for serveringsteder. Stedene skal sørge for at det er minst 1 meters avstand mellom sitteplassene ved gjesters ankomst og at det tas hensyn til dette ved bestilling av bord.

* Forskriften trer i kraft fra 12. oktober, med unntak av skjenkestopp som trer i kraft kl. 24.00 natt til tirsdag 13 oktober.

Kilde: Regjeringen og covid-19-forskriften.

Mer fra Dagsavisen