Nyheter

Snart kan du betale buss per kilometer reise

Kolumbus arbeider med et system der du kan betale per kilometer kjørt strekning, ikke som dagens faste billettpriser.

Kommunikasjonssjef Grethe Skundberg i Kolumbus orienterte samferdselsutvalget i fylkeskommunen om de foreløpige planene i et møte onsdag.

– Vi er i gang med et arbeid basert på fylkestingets vedtak med bestilling av klippekortløsning. Vi ser på ulike løsninger, og skal i gang med et pilotprosjekt i løpet av våren, sier Skundberg til RA.

Hun vil ikke gå i detaljer om de foreløpige planene til mediene før mer er avklart, og når oppdragsgiveren, fylkestinget, er orientert.

Kommunikasjonssjefen opplyser at prosjektet utføres i samarbeid med Ruter og Transportøkonomisk institutt.

De nye planene vekker begeistring i politiske kretser i fylkeskommunen.

– Det er utrolig spennende og kjekt at Kolumbus her ser ut til å gå foran på en banebrytende måte, sier fylkesordfører Marianne Chesak (Ap).

LES OGSÅ: Myrhol-tap i millionkrangel om busspriser

Etter kjørelengde

Hun er svært begeistret for de nye planene fra fylkeskommunens mobilitetsselskap, og er blitt orientert om at tanken så langt er å bruke dagens mobilapp, der bussbrukeren «stempler inn» på billettskannerne som i dag, og som så blir registrert automatisk etter kjørelengde når passasjeren går av bussen.

– Jeg kjenner ikke til detaljer om de tekniske løsningene, men det ser ut til å være et avansert, men kult opplegg. Det viser et framoverlent og innovativt Kolumbus, som igjen kan være først i landet på nye mobilitetsløsninger, sier fylkesordføreren.

Fylkespolitikerne er på vei til å vedta kraftige kutt i priser på månedsbilletter og årsbilletter, men har ikke senket prisen på enkeltbillettene, som økte fra 37 til 38 kroner på nyåret.

– På den nye måten vil busspassasjerer bare betale for den distansen de faktisk reiser, også innenfor sonene. Jeg regner med at dette blir spesielt populært i bynære strøk, sier Chesak.

– Et bedre svar

Fylkespolitikerne har også fått kritikk for at bestillingen på klippekort er ikke på plass, over ett år etter at fylkestinget ba om det.

– Kolumbus’ nye prosjekt vil fungere som erstatning for et klippekortsystem. Vi tar stadig i bruk nytt teknologisk utstyr, men kan ha en tendens til å tenke tradisjonelt når det gjelder betalingsmetoder, for eksempel klippekortmodell. Kolumbus gir nå et bedre svar enn den gamle «5 for prisen av 4»-tanken, sier Chesak.

Hun håper systemet appellerer til nye brukere.

– Endringen ser veldig bra ut, og vil gi de som bare bruker buss av og til et insentiv til å bruke den oftere. Dette skjer på toppen av mye annet positivt på mobilitetsfronten i Rogaland, som lavere periodepriser, gratis følge av familie på kvelder og helger og nye bysykler, sier Chesak.

LES OGSÅ: Fredag er siste dag med rushtidsavgift

Mer fra Dagsavisen