Nyheter

Smittevernoverlege: – Å ta en test tre dager før du reiser fra områder med mye smitte kan være greit

Smittevernoverlegen er litt bekymret for en smitteøkning etter jul, men han tror kommunen er godt forberedt og har kapasitet til å håndtere det.

– Vi har hatt det veldig rolig de siste par ukene, og smitten går stadig nedover. Men det er klart, risikoen øker jo hvis folk reiser mye, og det kan føre til at det kan komme en situasjon i en familie eller blant venner, sier Runar Johannessen, smittevernoverlege i Stavanger kommune.

Han sier kommunen er forberedt på at det kan komme litt mer smitte i forbindelse med reising i julen, men at de nå har god kapasitet når det gjelder testing og smittesporing.

– Selv om vi får litt smitte vil det være såpass begrenset at vi håndterer det bra. Det viktige nå er at folk tester seg. Folk må ikke være redde for å teste seg i frykt for at de skal havne i karantene, sier Johannessen.

Dersom det blir mer s tror ikke Johannessen det vil synes med én gang.

– Det vil gå litt tid før vi eventuelt ser det. Vi kan heller være bekymret for tiden etter jul og nyttår. Men også her mener vi at vi er godt forberedt og i stand til å håndtere det, sier han.

LES OGSÅ: Utesteder stenger: – Da 22-regelen kom tok den knekken på det som var igjen av gjester (+)

Obs på reisende

Flere ganger i uken har kommunen både interne og eksterne møter om hva som er den neste risikoen og hvem de bør være ekstra obs på.

– Akkurat nå er det hjemreisende studenter og de som reiser. Men det er ikke så mye vi kan gjøre, annet enn å passe på våre risikogrupper, passe på at folk tester seg og at de følger anbefalingene, sier han.

På Bergen kommunes nettsider er det første som møter deg en person i fullt smittevernutstyr, etterfulgt av teksten «Mistenker du smitte eller skal hjem til jul? Disse bør teste seg».

Her anbefaler de blant annet at man bør teste seg dersom du «skal reise til et annet sted i Norge til jul (72 timer før du reiser)».

– Vi har ikke noe krav om det, og heller ingen mulighet til å følge det opp, men jeg synes det er godt tenkt. Det er veldig forebyggende og gjør at man er i forkant heller enn i etterkant. Vi har ikke karantene for folk som reiser innenlands, men å ta en test tre dager før du reiser fra områder med mye smitte kan være greit, sier Johannessen.

Likevel vil han være forsiktig med å formane for mye overfor dem som ikke bor i regionen, og han sier Stavanger kommune foreløpig ikke vil gå ut med en lignende anbefaling som Bergen.

LES OGSÅ: Frykter ringvirkninger av kansellerte julebord (+)

Forskjellige råd

Johannessen tror det er enklest om folk forholder seg til regler fastsatt av kommunen de bor i.

– Det er bedre at kommuner med mye smitte gir råd til sine innbyggere enn at hver enkelt kommune skal gi forskjellige råd. Vi skal ikke gi noen spesielt sterke råd til dem som kommer fra Oslo, annet enn at de som kommer fra områder med mye smitte må være ekstra obs på symptomer og teste seg dersom de er i tvil, sier Johannessen til RA.

Ordfører i Stavanger, Kari Nessa Nordtun (Ap) sier hun vet at det er mange små og store som gleder seg til å komme hjem til Stavanger til jul, både studenter og andre som har familie her.

– Jeg regner med at alle er nøye med å følge regjeringens råd som kom onsdag, og at alle gjør sitt beste for å unngå å ta med smitte til regionen. Utover det har vi per i dag ingen lokale anbefalinger for tilreisende fra andre steder i landet, sier hun til RA i en e-post.

Mer fra Dagsavisen