Smittet på bilferie

To personer innlagt på SUS med covid-19.

Stavanger kommune holdt torsdag formiddag en pressekonferanse om smittesituasjonen i kommunen.

Ifølge ordfører Kari Nessa Nordtun har smittetallet steget til 143 etter flere nye tilfeller de siste dagene.  Blant annet har det torsdag blitt bekreftet fem nye tilfeller.

– Vi er bekymret for det som skjer og har gjort tiltak i forhold til alders- og sykehjem, testing av ansatte i helsevesenet og nekter cruisepassasjerer å gå i land på våre kaier, sier Nordtun.

Ruth Midtgarden, smittevernoverlege i Stavanger kommune, sier at alle de fem nye tilfellene er reiserelaterte.

– Blant annet en familie som har vært på bilferie i et grønt land. To av disse er innlagt på SUS. Den tredje har også testet positivt, men er frisk, sier Midtgarden.

Ifølge Midtgarden er de som er innlagt i 50- 60-årene.

– De er innlagt med tanke på at de har pusteproblemer, men etter det jeg kjenner til at mottar de ikke intensivbehandling, sier Midtgarden til RA.

LES OGSÅ: Smittevernoverlege: – Viktig at vi ikke slapper av

Ukjent opphav

Kommunen fikk torsdag morgen melding om at en person fra Stavanger er smittet og er på ferie i det som FHI definerer som et grått land.

– Personen har lette symptomer og ble testet i ferielandet. Vi vet fortsatt ikke hvor smitten kommer fra, og er bekymret for at smitten har ukjent opphav hjemme i Stavanger, sier Midtgarden.

Det femte smittetilfellet som ble registrert i Stavanger kommer fra en person som er bosatt i Oslo, men folkeregistrert her i kommunen.

– Oppfølgingen av vedkommende skjer i Oslo, men smittetilfellet vil regnes i Stavangers smittetall, sier smittevernoverlegen.

Eli Karin Fosse, direktør for helse og velferd i Stavanger kommune, sier at de har registrert at den  begrensede smitten er reiserelatert, og at de har siden den 17. juli oppfordret alle som er pårørende til dem som er innlagt på alders- og sykehjem om å holde seg borte i ti dager dersom de har vært ute og reist.

– Nå har vi satt opp stopp-plakat til alle som har vært ute og reist eller vært på steder med mye smittespredning om å holde seg unna i ti dager, sier Fosse.

Også helsepersonell som har vært på reise i grønne land skal testes før de får komme tilbake på jobb.

– Har en vært på reise i et rødt land gjelder fortsatt regelen om at en skal holde seg ti dager i karantene.

LES OGSÅ: Smittevernoverlege: – Har vært kjempeheldige

Rolig lenge

Midtgarden sier at smittesituasjonen i Stavanger har vært rolig lenge.

– Og jeg er bekymret når vi nå får nye tilfeller. Jeg oppfordrer innbyggerne i Stavanger kommune om å opprettholde avstandsreglene, arrangementsbegrensing og ikke minst fortsette den dugnaden som er gjort.

LES OGSÅ: Smittevernoverlege: – Vi holder pusten

Tirsdag 4. august avga en person i Stavanger positiv prøve på Covid-19. Dette var det første smittetilfellet i Stavanger siden 23. juli. Med de siste smittetallene er totalen nå 143 smittede i Stavanger.

Mange testes fortsatt i kommunen. Tall fra smittevernkontoret viser at 700 personer har blitt testet de siste fire dagene.