Smitten i regionen øker: – Vi må begrense antall folk vi møter framover

– Det er nå viktig at vi unngår lokale utbrudd, og det er igjen tid for brette opp ermene og bli med på korona-dugnad, sier Stavanger-ordføreren.

I lys av at smittetallene øker igjen på Nord-Jæren inviterte smitteoverlegene i Stavanger, Sandnes og Randaberg til en pressekonferanse i Stavanger onsdag ettermiddag.

De som møtte opp var smittevernoverlege i Stavanger kommune, Runar Johannessen, kommuneoverlege i Sandnes kommune, Hans Petter Torvik, og kommuneoverlege i Randaberg kommune, Ole Bernt Lenning. Han informerte også om smittestatusen i Sola kommune.

LES OGSÅ: Følg pressekonferansen om koronasituasjonen her

Viktig å unngå utbrudd

Fra politisk ledelse stilte ordfører i Stavanger kommune, Kari Nessa Nordtun (Ap). 

– Folk i denne regionen har vært veldig flinke til å følge nasjonale og lokale retningslinjer. Likevel er det økende smitte i samfunnet. Regionen vår er ikke like hardt rammet som de andre storbyene, men det er viktig at vi unngår lokale utbrudd og at de får spre seg ukontrollert, sier hun. 

Hun forteller at de ønsker å klargjøre en forskrift som kan aktiviseres ved behov. Det kan bli aktuelt å se på utelivsbransjen og antall kontaktpersoner, for å nevne noe. 

– Det er generelt høye smittetall, men en tredjedel av tilfellene kan knyttes til importsmitte og arbeidsinnvandring, så det er viktig at vi har god kontakt og dialog med bedriftene og setter derfor i gang et samarbeid med dem, sier ordføreren.

Hun har troen på at vi skal få kontroll over situasjonen igjen, men det haster. 

– Vi må virkelig ta oss sammen, og vi må begrense antall nærkontakter. Det er viktig, sier hun. 

LES OGSÅ: Sandnes Ulf-kamp utsatt grunnet koronasmitte

Kan gå utover næringene

Hvis innbyggerne i regionen ikke overholder de tiltakene og anbefalingene ordføreren og smitteoverlegene kommer med, så må det innføres tiltak som går hardt utover næringslivet. 

– Det ønsker vi virkelig ikke. Innbyggerne må brette opp ermene og bli med på dugnaden. Vi må være vare på hvor mange vi forholder oss til, og holde god avstand, sier Nessa Nordtun. 

Smittevernoverlege i Stavanger kommune, Runar Johannessen, forteller at det er en økning i smitte regionen, og at man har hatt og har en god testkapasitet i regionen. 

– Smitten øker, så vi er avhengige av at alle stiller opp. Vi ser at det kan være vanskelig å være nøye nok, og mange har store kontaktflater og flere nærkontakter. Vi mener dette må endre seg, og at folk må bli nøyere, sier han.

I uke 43 hadde to av elleve smittede ukjent smittekilde, og forrige uke hadde ni av 28 tilfeller ukjent smittekilde.

– Det gir økt bekymring. Så lenge vi har en god testkapasitet vil vi fange opp flere som kommer fra samme klynge, men hvis det er store klynger kan det være vanskelig. Folk bør ha så få kontakter som mulig i løpet av en uke, sier Johannessen.

Han er usikker på hva regjeringen vil anbefale i slutten av uken, men han tror de vil beskytte skoler og barnehager så langt det lar seg gjøre. 

Smittevernoverlegen ønsker ikke at det innføres besøksforbud ved sykehjemmene i regionen, men mener at det kan være nødvendig å innføre færre besøk.

LES OGSÅ: Barnehagebarn har testet positivt for Covid-19

Smitte fra røde land

Ifølge Lenning kommer en stor andel av smitten i regionen fra innreise fra røde land. 

– Vi står overfor en betydelig økning i smitte. Med tanke på importsmitte ligger det et betydelig ansvar i arbeidsgivere. De må informere arbeidstakerne om at det skal følges tiltak, sier han. 

Kommuneoverlege i Sandnes kommune, Hans Petter Torvik, mener at vi har mulighet til å snu trenden, selv om smitten øker over hele landet.

– Da må vi følge de nasjonale føringene som vi har fått. Vi må holde oss hjemme deresom man har symptomer og opprettholde en meter mellom hverandre. I tillegg må vi redusere de sosiale kontaktene, sier han. 

– Derfor vil vi anbefale at det i regionen blir brukt mer hjemmekontor og mer digitale møter dersom det er mulig. Det vil redusere bruken i kollektivtrafikken. Det andre vi ønsker å påpeke er t skoler og barnehager følger nøye de kohortene de har. Gjør man det kan man slippe å sette hele klassetrinn og barnehageavdelinger i karantene, legger han til. 

Torvik mener at hvis vi ikke endrer atferden, så kan smitten raskt blomstre opp i regionen. 

– Det viktgste nå er å redusere antall kontakter. Vi ser at det er en økning i smitte, så avstanden mellom folk bør øke og antall kontakter bør ned, sier han.