Nyheter

Smitte i Stavanger: – Det som har skjedd ellers i landet kan skje her også

Per i dag er det ikke aktuelt å stramme inn på smitteverntiltakene slik som i Bergen. Men det kan bli nødvendig senere, ifølge smittevernoverlege.

– Vi kunne stengt ned her hvis vi hadde følt det var nødvendig, men det er det ikke. Vi har ikke den situasjonen de har i Bergen. Vi har en oversiktlig situasjon med et par tilfeller vi må følge litt med på, men foreløpig ser det greit ut, sier Runar Johannessen, smittevernoverlege i Stavanger kommune.

Etter en rolig sommerferie med få smittetilfeller har det vært en liten økning i kommunen den siste tiden. Senest fredag ble det meldt om at en mann i 20-årene hadde testet positivt for Covid-19.

– Alle tilfellene i Stavanger i det siste har vært reiserelaterte. Også denne siste var knyttet til reise til et rødt land. Den eneste vi sitter igjen med nå er Bryne-saken, men utover det er alle tilfellene på grunn av reise, sier Johannessen.

På nåværende tidspunkt er det ikke aktuelt å innføre strengere smitteverntiltak i Stavanger, slik de har gjort i Bergen.

– Men vi må hele tiden vurdere hva som kan bli nødvendig. Det som har skjedd ellers i landet kan skje her også, og da kan slike tiltak bli nødvendig, sier han.

LES OGSÅ: Nytt smittetilfelle i Stavanger: Mann i 20-årene testet positivt

Kan være krevende

I det siste har skoler både på Hamar og i Oslo blitt stengt. Johannessen sier det kan være flere grunner til at kommuner velger å stenge skoler.

– Det er ikke alltid de stenger for smittebegrensning alene, men også fordi en trenger tid til å drive smitteoppsporing. Noen ganger kan det være nødvendig å stenge kortvarig, sier han.

– Jeg har forstått at smitteoppsporing kan være krevende? 

– Det kan være veldig krevende, og det går fort noen timer per sak. Men i de siste tilfellene, som skyldes reise, har personene gått i karantene med én gang de kom hjem, og da er det som regel ingen nærkontakter å kontakte, sier Johannessen.

Tidligere denne uken uttalte FHI-direktør Camilla Stoltenberg til NTB at hun er urolig for en økende smitteverntrøtthet i befolkningen nå som et halvt år med koronatiltak er tilbakelagt.

Johannessen deler Stoltenbergs bekymring.

– Vi så det veldig godt før sommeren. Da var det lenge siden sist noen var blitt smittet, og folk følte kanskje at ting var litt «ferdig». Spesielt i utelivet var det tegn på at smittevern ble vanskeligere blant befolkningen seint på kvelden, sier Johannessen.

– Etter ferien, da det kom et lite oppbluss, tror jeg både folk og myndigheter ble litt skremt og fulgte ekstra med igjen, legger han til.

LES OGSÅ: Hei Verden hardt rammet av korona: – 1,3 mill. mindre inntekt

Nok med én

Johannessen sier han hadde håpet at reglene, med å holde seg hjemme når en er syk og holde avstand til andre, var godt innarbeidet innen nå, men han ser at det ikke er like enkelt for alle.

– Det er spesielt én ting jeg er litt usikker på om alle har forståelse for. Selv om vi har lite smitte i befolkningen generelt må vi likevel ha fokus på smittevernreglene. Det er nok med én person fra reise på en stor fest eller i utelivet før sporing kan bli veldig utfordrende og utbrudd kan oppstå, sier han.

Når det gjelder hvem som kan teste seg og når, sier Johannessen at det ikke trenger å være alvorlig for at man skal bli testet.

– De med nyoppståtte symptomer på luftveissykdom kan teste seg. Har du vært i utlandet eller tror du har vært i kontakt med noen som er smittet, så kan du også teste deg. Den eneste gruppen vi holder litt igjen på er barn. Der vil vi gjerne vente en dag eller to, for barn får lett snue og er ofte snufsete. Men generelt er det lav terskel for å bli testet nå. Samtidig er det viktig å huske på at du må bli hjemme dersom du er syk, selv om det bare er med milde symptomer, sier Johannessen til RA.

LES OGSÅ: Stoltenberg redd for at folk ikke orker mer smittevern

To positive siste uken

Heller ikke i Sandnes er det planer om å stramme inn på tiltakene igjen. I likhet med smittevernoverlegen i Stavanger sier også smittevernoverlegen i Sandnes og Gjesdal at situasjonen her er en helt annen enn i Bergen.

– Den siste uken har vi hatt én positiv i Gjesdal og én i Sandnes. Vi har fulgt opp og smittesporet og ikke fått noe napp, så det ser ut til å være isolerte tilfeller, sier smittevernoverlege i Sandnes og Gjesdal, Svein Henning Haarr.

Han sier det har vært stor pågang når det gjelder folk som ønsker å bli testet for Covid-19, og at de opplevde en topp på tirsdag.

– At så mange ønsket å teste seg skyldtes nok tilfellet på Bryne. Vanligvis tester vi mellom 300 og 400 per dag, men tirsdag testet vi 650 stykker, sier Haarr.

Dagen etter tok Sandnes, Gjesdal, Klepp, Time og Hå i bruk en nettbestillingsløsning for bestilling av koronatesting. Ifølge Haarr var det en suksess.

– 89 prosent av alle som bestilte time det første døgnet bestilte via internett, og det letter veldig på telefontjenestene våre. Når det er sagt så stiller også nettbestilling krav til at folk er lojale og kun bestiller test når de tilfredsstiller kravene, slik at det ikke blir unødige prøver, sier Haarr til RA.

Mer fra Dagsavisen