Nyheter

Småbåter i Vågen: – Dette må vi få til

Dag Mossige (Ap) håper på dialog med Stavanger Havn om å finne løsninger for å få småbåtene tilbake til indre Vågen. Leif Arne Moi Nilsen (Frp) mener havnedirektøren bør vurdere saken på nytt.

Torsdag skrev RA om Leif Arne Moi Nilsen (Frp) som vil ha småbåtene tilbake til indre Vågen i Stavanger.

Forslaget fra Frp-politikeren ble lunkent mottatt av direktør i Stavanger Havn IKS, Merete Eik.

– Dette er et driftsmessig spørsmål. Grunnen til at havnen er som den er, er fordi vi har en operasjonell havn. Det vil si at det er mye trafikk inn og ut av Vågen i form av hurtigbåter, blant annet. I tillegg skal det være plass til veteranskipene, og etter hvert kommer cruiseskipene tilbake. Det gjør det vanskelig. I tillegg er det veldig kostbart å skulle flytte flytebryggene, sa Eik.

I tillegg til Moi Nilsen, mener også Aps gruppeleder Dag Mossige at småbåtideen må få en reell sjanse og undersøkes grundigere.

– Jeg er veldig positiv til ideen. Et godt forslag fra Frp og Moi Nilsen. Stavanger skal definitivt være et sted hvor småbåtfolket er velkommen, enten det er i indre Vågen eller andre steder, sier Mossige til RA.

LES OGSÅ: Årets båtsommer virker inn: Flere må ha hjelp på sjøen

– Bør få en grundig og saklig gjennomgang

Mossige har registrert havnedirektørens innvendinger.

– Eik har meninger, og de må en ivareta. Om det er umulig, så er det umulig – men jeg håper det er vilje til å se på dette grundigere og se om det er noe vi kan gjøre for å få dette til, mener Mossige.

Han mener forslaget kan komme opp i styret til Stavanger Havn IKS.

– Jeg er sikker på at vi kan få til den god dialog med styret. Vi må få til en god utredning og en saklig gjennomgang, sier Mossige.

Ap-gruppelederen mener Stavangers beste side er fra sjøen, og trekker også fram Rune Askelands (MD) sitt forslag om en egen skjærgårdsplan for Stavanger.

– Mange reiser med båt i sommer. Å tilrettelegge for småbåtfolket vil også være med og profilere Stavanger.

Stavanger kommune eier nesten 82 prosent av Stavanger Havn IKS, resten eies av Sola og Randaberg kommune.

– Hva kommunestyret i Stavanger mener, bør veie tungt, poengterer Mossige.

Flytte Rødne?

Mossige ser ikke bort ifra at det kan være mulig å flytte Rødne, som blant annet fraktet turister inn i Lysefjorden, lenger bort fra indre Vågen enn de er i dag. Rødne laster og losser på Strandkaien.

Rødne-eier, Lars André Rødne, sier til RA at han ikke ønsker å flytte. Rødne flyttet fra Skagenkaien til Strandkaien i fjor.

– På grunn av vær og vind er ikke indre Vågen er veldig god egnet kai for småbåter. Men det er fint når det er fint vær. Det må nok opp flere bølgebrytere. Småbåthavnen i Børevigå ved Oljemuseet er bedre egnet, sier Rødne.

Han peker også på Skagenkaien som et alternativ.

– Så vidt jeg vet er det ikke aktivitet der. Deler av den kan godt brukes til småbåter, sier Rødne.

– Skagenkaien står tom i sommer

Leif Arne Moi Nilsen peker på at Skagenkaien er reservert for cruiseskip.

– Det kommer jo ingen cruiseskip denne sommeren. Og framover vil det kanskje også komme færre, poengterer han.

LES OGSÅ: Endelig tilbake på Gamlingen: – Vi har savnet det veldig, veldig, veldig mye

Moi Nilsen mener at havnedirektøren problematiserer unødvendig med å nevne veteranbåtene og den kommersielle trafikken, som Rødne er en del av.

– Veteranbåtene «Rogaland» og «Sandnes» kan godt flytte seg lenger ut. Rødne kan også flytte seg litt lenger ut. Det burde ikke være et problem for noen, mener Moi Nilsen.

– Jeg tror heller ikke det hadde vært så dyrt og tidkrevende å tilpasse havna til småbåter heller, legger Moi Nilsen til.

Frp-veteranen peker også på at politikerne har vedtatt at cruiseskipene skal flyttes lenger ut, samt at det er vedtatt at det skal tilrettelegges bedre for småbåter i indre Vågen.

– Det er jo spesielt om Stavanger Havn skulle gå imot de planene som politikerne bestemmer. Jeg håper havnedirektøren ser på denne saken med nye briller og tar signalene fra politikerne, sier Moi Nilsen.

Etter at RA skrev om forslaget torsdag, forteller Moi Nilsen at han har fått mange henvendelser fra folk.

– Dette er noe folk ønsker. Noen forteller meg hvor velkomne de føler seg med båt andre steder i landet. Hvorfor skal ikke vi også få det til her i Stavanger?

Mer fra Dagsavisen