Nyheter

Sliter med å få barnehageplass i egen bydel

Mange Storhaug-beboere må se langt etter barnehageplass i egen bydel.

– Det er ikke godt nok, fastslår leder i utvalg for oppvekst og utdanning, Eirik Faret Sakariassen (SV) overfor RA.

En rapport til utvalget viser lange ventelister til småbarnsavdelingene. 24. april sto 51 på venteliste for småbarnsplass i Storhaug kommunedel, 12. mai ventet fortsatt 47 foreldre på plass i denne bydelen.

– Vi tok tidlig tak i saken etter valget, og ba administrasjonen se etter midlertidige lokaler og tomter, men det viste seg at det ikke er mulig på kort sikt, sier Sakariassen.

Storhaug har hatt for få barneplasser svært lenge.

– Vi har arvet en situasjon med dårlig dekning på Storhaug. Det forrige politiske flertallet satte sin lit til at en privat barnehage skulle opprette 90 nye plasser på Storhaug, men de innfridde ikke, sier utvalgslederen, som også leder SVs bystyregruppe.

LES OGSÅ: Mangler barnehagetomter, Storhaug-foreldre rammes i årevis

Flere småbarnsplasser

I midten av mai ble all tilgjengelig kapasitet i kommunale barnehager på Storhaug gjort om til småbarnsplasser. For å kunne gi flere søkere plass i eget nærmiljø åpnet kommunen 28 nye småbarnsplasser i utvalgte barnehager med ledig arealkapasitet (Emmaus, Auglend, Barnehagen Tasta), og noen foreldre har takket ja til plass i andre bydeler. Uansett: Fredag sto 9 «store» og 17 «små» barn som har takket nei til tilbud i en annen kommunedel, men som fortsatt står på venteliste for å få en plass i Storhaug kommunedel, opplyser avdelingssjef Mona F. Kopperstad i Stavanger kommune til RA.

Det for kommunen ellers gledelige faktum at færre småbarnsforeldre enn kalkulert flytter fra byen, forverrer også ventelistene.

LES OGSÅ: 90 barnehageplasser på Storhaug står på vent

Sakariassen legger til at det snart kommer flere barnehageplasser på Storhaug. I 2022 åpner ventelig 60 nye plasser i 2022, og ytterligere 90 plasser i 2024. I Eiganes og Våland kommunedel er det planlagt 150 nye plasser i 2022, også det avhjelper Storhaug. Administrasjonen regner med at det i 2024 vil være en lokal kapasitet i samsvar med behovet.

Flertallet har nå valgt å prioritere enslige forsørgere høyere på ventelistene, og opptak foregår løpende hvis det blir ledig.

Alle skal få plass

Alle med lovmessig rett til plass, får plass.

Avdelingssjef Mona F. Kopperstad presiserer at alle som har rett til plass, får plass, men ikke nødvendigvis i egen kommunedel. Hun anbefaler søkere som får plass i en annen barnehage enn de ønsket seg, å takke ja og stå på venteliste.

– Flere kommer til å få nytt tilbud i løpet av sommeren. Selv om vi forsøker å få det til, kan vi dessverre ikke garantere at alle har fått plass i ønsket barnehage ved oppstart i august, skriver hun i en e-post til RA.

Hun kan ikke gi eksakte tall over hvor mange som har takket nei på grunn av at de ikke har fått plass i eget nærområde.

– Vårt beste anslag er om vi ser på ventelisten. Her står det for tiden 9 «store» og 17 «små» barn som har takket nei til tilbud i en annen kommunedel, men som fortsatt står på venteliste for å få en plass i Storhaug kommunedel, sier Kopperstad.

Fakta: 

12. mai sto foreldre til 47 barn på liste for å få plass i småbarnsavdeling på Storhaug, 27 på Tasta og foreldre til 19 barn i kommunedelen Eiganes og Våland. Det er ikke ventelister for de eldste barnehagebarna.

Barnehageloven sier at barn som er fylt ett år innen 30. november har lovfestet rett til barnehageplass fra august dette året.

Til fristen 1. mars mottok Stavanger kommune 1762 søknader på vegne av barn med rett på barnehageplass fra høsten 2020.

Som tidligere år fikk et klart flertall av søkerne fikk tidlig i opptaket tilbud om plass i barnehagen som de hadde som sitt førstevalg.

Underkapasitet på plasser i sentrumsnære områder, særlig Storhaug, har gjort det vanskelig å tilby plass i ønsket barnehage.

«Dette var noe sterkere merkbart i år enn tidligere, og kommunen iverksatte de siste ukene tiltak for å kompensere for dette», skriver Kommunedirektøren til utvalg for oppvekst og utdanning, og slår fast at sentrumsnære områder har vedvarende underkapasitet.

Befolkningsprognosene i barnehagebruksplanen er noe lavere enn de reelle befolkningstallene. Oppdaterte, kvalitetssikrede befolkningstall for 2019 ble først tilgjengelige medio mai.

Tallene viste da at klart færre barnefamilier enn ventet hadde flyttet ut av kommunen.

Tallene tilsvarer om lag 80–90 flere barn i kommunens barnehager.

LES OGSÅ: I ordkrig om barnehagetomter til private

Mer fra Dagsavisen