Nyheter

Slik skal Lura skole sikre at elevene ikke sprer smitte

204 elever fra 1.–4. trinn tilbys på ny undervisning på Lura skole, og i skogen ved siden av. Lærerne nektes å bruke kaffemaskin, for smitteregimet er strengt.

Logistikkoppgaven er krevende: Hvordan hindre smitte når nær 204 dels svært aktive seks-, syv-, åtte- og niåringer skal motta undervisning av og annen hjelp av et 32 personer stort personale på et begrenset område?

– Det har vært mye, og svært nøye, planlegging. Nå gleder vi oss til å få ungene tilbake, vi har gode og lojale ansatte og er trygge på at vi skal kunne ivareta smittevernet slik at både elever og foreldre opplever at det er trygt her, sier avdelingsleder Hilde Marthinsen på Lura skole til RA.

Siste arbeidsdag før d-dagen 27. april gikk med til møte mellom lærerne og andre forberedelser. Sjekklister er på plass, den nasjonale veilederen for smittevern er gjennomgått, og egne systemer er utarbeidet. Målet er minst mulig kontakt mellom elever, mellom grupper, mellom trinn og mellom ansatte.

LES OGSÅ: Åpning i sikte for aktiviteter i haller i Stavanger

– Imponert

– Jeg er imponert over detaljnivået i planleggingen her på Lura, sier kommunaldirektør Pål Larsson, som har ansvar for blant annet skolesektoren i Sandnes.

Fredag sto møte med de tillitsvalgte på programmet, tidligere i uken var rektorene samlet i fellesmøte. Sandnes kommune har dessuten invitert elever til å spørre om alt de lurer på om covid-19, smittevern og skoledrift.

– Vi fikk inn 688 spørsmål, noen av dem til dels avanserte, sier Larsson.

Mange spørsmål

Sammen med ordfører Stanley Wirak, rådmann Bodil Sivertsen og kommuneoverlege Hans Petter Torvik møtte Larsson tidligere i uken elever fra Figgjo skole, og kvartetten besvarte rundt ti spørsmål hver presentert fra Figgjo-elever.

– De andre 648 spørsmålene blir også besvart, sier kommunaldirektøren.

LES OGSÅ: – Åpningen av barnehager er ingen invitasjon til at folk kan begynne å leve litt som før igjen

Faste grupper

Det store spørsmålet på Lura skole er hvordan sikre elever mot smitte, og begrepet «kohort», opprinnelig en betegnelse på en romersk hærstyrke, nå brukt om for eksempel en gruppe elever, er kommet til heder og verdighet igjen. De ulike trinnene deles inn i mindre kohorter, som møter på fast område, har faste voksne, fast klasserom og fast, avgrenset uteområde.

– Hver kohort skal veksle mellom å ha uteskole og inneskole, og i og med at det er så mye uteundervisning, reduseres storefri fra 40 til 20 minutter. Friminuttene blir lagt på ulike klokkeslett, alt for å spre elevene mest mulig, sier Marthinsen.

Hun legger vekt på at det er viktig at lærerne på Lura skal stå klare til å ta imot sin kohort på et anvist sted ute fra 08.15 av, og elever skal ikke møte opp for tidlig, for å unngå mingling.

Ikke SFO før skolen

Skolefritidsordningen om morgenen utgår i Sandnes som de andre Nord-Jæren-kommunene, i første omgang de første to ukene.

– Det er nødvendig for å kunne stille med nok voksne gjennom skoledagen når elevene skal deles opp i mindre grupper på de ulike klassetrinnene. Samtidig skal sårbare elever, spesialpedagogikk og særskilt norskopplæring ivaretas, sier Larsson.

– Organiseringen er sårbar, og vi har overført to lærere, én gymlærer og én lærer i mat og helse, fra 5.-7.-trinn og til 1.-4.-trinn, supplerer Marthinsen.

Hun legger vekt på at elever, ansatte og foresatte med luftveisinfeksjoner skal holde seg borte fra skolen, men håper å unngå sykdom i størst mulig grad.

– Vi lurer på om vi skal gå til innkjøp av tran. Det gjorde vi faktisk under svineinfluensaen, sier Marthinsen og humrer.

SFO i klasserommene

SFO-en vil være i drift etter skoletid, men da er det ikke elevene som kommer til SFO-en, men derimot SFO-en som kommer til elevene.

– Elevene blir i sitt faste klasserom, og i sin kohort, også når de er i SFO, sier avdelingslederen.

Desinfiseringsvæske i mengder nærmere kubikkliter enn liter står allerede klar i gangene på Lura, og personalet får nye arbeidsvilkår.

– Kaffemaskinen og kjøleskapet på personalrommet blir stengt av, og de oppfordres til å oppholde seg minst mulig der, sier Marthinsen.

Elevene skal drilles i smitterutiner, med hyppig håndvask og med god avstand til andre.

– Det vil nok gå med mye tid på å innarbeide gode rutiner den første uken, sier Marthinsen.

Flytter ansatte for å styrke renholdet

Sandnes kommune flytter ansatte for å styrke renholdet på skoler som nå har åpnet vanlig undervisning for 1.–4. klassetrinn.

Gjenåpning av skoler for de yngste elevene fører til at renholdet på skolene oppgraderes.

– Vi er i tett dialog med renholdsavdelingen, og henter fra renholdere fra idrettshallene og fra ungdomsskolene, sier Pål Larsson, kommunaldirektør for oppvekst og helse i Sandnes kommune.

Rom og berøringsflater som for eksempel dørhåndtak er blant stedene som skal rengjøres minst tre ganger daglig.

Skoleelevene skal læres grundig opp i smittevern, om håndvask, avstand, dråpesmitte og flatesmitte. De skal også selv foreta deler av det praktiske arbeidet.

Eleven skal tørke selv

– Lærerne skal bruke sprayflaske, og sprute på hver enkelt pult. Elevene skal selv tørke av pulten med tørkepapir, sier avdelingsleder Hilde Marthinsen på Lura skole.

Skolen har utarbeidet en kryss-av-sjekkliste med detaljerte rutiner, som å ha fast oppmøtested ved skolestart, og å trene på, vise film og henge opp plakat om håndvask, lære elever smitteverntiltak, vasking av utstyr, god avstand i brannrekker, bruk av våtservietter og desinfeksjonsvæske, framgangsmåte ved henting av melk, garderoberutiner og rutiner når ulike elevgrupper skal flyttes.

Fakta:

Elever fra 1.–4. trinn får på ny undervisning på skolene fra og med 27. april. 5.–10. trinn fortsetter i hjemmeskole.

I Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg utgår Morgen-SFO de to første ukene. SFO er åpen etter skoletid.

Veilederen for gjenåpning av skolene anbefaler sin hovedregel maksimalt 15 elever per lærer på 1. til 4. årstrinn.

Det skal tilrettelegges for mest mulig uteaktivitet, og elevene bør dusje hjemme etter gymtimen.

Skolene skal sikre gode rutiner for håndvask, sørge for nok desinfiserende utstyr, unngå store samlinger, sørge for god avstand, vaske godt og begrense deling av utstyr og ha ulike tidspunkter for friminutt.

Elever og ansatte på Lura drilles i hygieneregler. Her er utdrag fra de nye reglene:

Elever skal vaske hender før man drar hjemmefra og når man kommer hjem, når man kommer til skole/SFO, etter hosting/nysing, etter toalettbesøk, før og etter måltider, etter at man kommer inn fra uteaktivitet/friminutt og ved synlig skitne hender Desinfeksjonsvæske skal være tilgjengelig i rom uten mulighet for håndvask.

Elever og ansatte med selv milde luftveissymptomer og sykdomsfølelse skal ikke møte på skole, men holde seg hjemme til de har vært symptomfrie i ett døgn.

Foresatte med luftveissymptomer, i karantene eller isolasjon skal ikke møte på skole/SFO, og må finne andre løsninger for følging og henting av barna.

Elever skal ikke møte på skolegården før 08.15, for å unngå mingling mellom elever i ulike kohorter. Foresatte skal ikke bli med inn i skolegården.

Eleven må ha skrivesaker og annet utstyr de har fått av skolen i sekken sin hver dag. Skolebøker kan ligge i egen hylle. Utstyr skal ikke deles.

Bare skoleutstyr og matpakke i sekken, egne leker må være hjemme.

Lærere tar med egen niste, egen drikke og egen kopp. Hjemmekontor skal brukes mest mulig utenom undervisningstid. Arbeidsrom brukes minst mulig. Kjøleskapet er stengt.

Mer fra Dagsavisen